Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε νέους, πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον ορισμό του θαύματος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε νέους, πιο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον ορισμό του θαύματος Facebook Twitter
4

Το Βατικανό εξέδωσε νέους κανονισμούς σχετικά με την διαδικασία που καθορίζει αν οι θεραπείες από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι γιατρεύουν κόσμο από αρρώστιες μπορούν να θεωρηθούν ως θαύματα για την αγιοσύνη αλλά και μέτρα προστασίας απέναντι σε πιθανές οικονομικές καταχρήσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, πλέον, τα πιθανά θαύματα θα ελέγχει εξονυχιστικά μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες ιατρούς. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει πως η διαδικασία της αγιοσύνης, η οποία μεταξύ άλλων προσελκύει και δωρεές, είναι σχολαστική και αποφεύγει τα σκάνδαλα. 

Ένας εκ των νέων κανονισμών αναφέρει πως "ενδεχόμενο θαύμα δεν θα είναι δυνατόν να συνεχίσει να εξετάζεται αν αποτύχει να περάσει τις εξετάσεις τις αρμόδιας επιτροπής τρεις φορές". Έτερος κανονισμός λέει πως οι εμπειρογνώμονες θα πληρώνονται πλέον μόνο μέσω τραπέζης κι όχι σε μετρητά, καθώς διαπιστώθηκε σε πρόσφατη έρευνα, ότι είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά υποψήφιο- "θαυματοποιό", χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική εποπτεία.

Επίσης, όσοι ασχολούνται με κάποιο "υποτιθέμενο θαύμα" θα λειτουργούν υπό άκρα μυστικότητα, ενώ οι εμπειρογνώμονες ιατροί θα απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον υποψήφιο για αγιοσύνη. Στην αρχή κάθε συνεδρίασης για να εκτιμηθεί ένα πιθανό θαύμα, οι ειδικοί "θα υποχρεώνονται, μέσω όρκου, να εξετάζουν την υπόθεση σύμφωνα με την επιστήμη και την συνείδηση και να τηρούν το απόρρητο".  

Σχετικά με υποτιθέμενα θαύματα που δεν αφορούν θεραπεία χωρίς επιστημονική εξήγηση αλλά φαινόμενα όπως "αποφυγή κινδύνου", θα τοποθετούνται ειδικοί τεχνικοί. Ωστόσο, εδώ ο κανονισμός δεν προσδιορίζει την έννοια του κινδύνου, αλλά εικάζεται πως ίσως υπονοείται διαφυγή από κάποια φυσική καταστροφή. 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχει ο Ποντίφικας, ο οποίος και διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα αναγνώρισης ενός αξιοσημείωτου γεγονότος ως αληθινό θαύμα. 

* Με πληροφορίες από Associated Press

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
"θα υποχρεώνονται, μέσω όρκου, να εξετάζουν την υπόθεση σύμφωνα με την επιστήμη και την συνείδηση"Η πλακα ειναι πως η μεσαιωνικη εκκλησια αυτους του εμπειρογνωμενες θα τους εκαιγε στην πυρα ως αιρετικους!