Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε σήμερα δεκτές τις παραιτήσεις άλλων δύο επισκόπων της Χιλής, όπου διεξάγονται έρευνες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

 

Στις 18 Μαΐου, η σύνοδος των Χιλιανών επισκόπων ανακοίνωσε πως 34 επίσκοποι που πήγαν στη Ρώμη για να συναντήσουν τον πάπα Φραγκίσκο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

 

Πριν από τις δύο σημερινές παραιτήσεις, ο πάπας είχε δεχτεί εκείνες άλλων πέντε Χιλιανών επισκόπων, τιμωρώντας έτσι την ιεραρχία μιας Εκκλησίας που κατηγορείται για ομερτά από θύματα παιδεραστών ιερέων.

 

Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος είχε κάνει δεκτή την παραίτηση του Χουάν Μπάρος - ο οποίος κατηγορείται ότι συγκάλυψε τα εγκλήματα ενός παιδεραστή ιερέα. 


Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Χιλής αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά την επίσκεψη του Αργεντινού πάπα τον Ιανουάριο και τον πολλαπλασιασμό των δικαστικών ερευνών  -ο αριθμός τους ανέρχεται σήμερα σε 119 - για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διέπραξαν μέλη της Εκκλησίας σε βάρος ανηλίκων και ενηλίκων από τη δεκαετία του '60.


Οι δύο επίσκοποι που παραιτήθηκαν είναι ο Κάρλος Εδουάρδο Πελεγκρίν Μπαρέρα, 60 ετών, ο οποίος ασκούσε τα καθήκοντά του στο Σαν Μπαρτολομέ ντε Τσιλάν, και ο Κριστιάν Ενρίκε Κοντρέρας Μολίνα της επισκοπής Σαν Φελίπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Έδρας.


Δικαστικές έρευνες διεξάγονται στη Χιλή σε βάρος των δύο ανδρών, που θεωρούνται ύποπτοι για σεξουαλική κακοποίηση. Και οι δύο αντικαταστάθηκαν από προσωρινούς αποστολικούς διοικητές.