Τρεις μέρες θα διαρκέσει η τελετή στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του νέου βασιλιά της Ταϊλάνδης, ενός συμβόλου σταθερότητας στη βαθιά διχασμένη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν σήμερα και μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ταϊλάνδης.

 

Ο νέος βασιλιάς θα ανέβει στο θρόνο μέσα από τελετές που είναι ένα μίγμα βουδιστικών και βραχμανικών εθίμων και ξεκίνησε στις 10:09 (τοπική ώρα), μια ώρα που επιλέχθηκε βάσει των άστρων. Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του όταν εκείνο πέθανε τον Οκτώβριο 2016, έπειτα από 70 χρόνια στην εξουσία, όμως η επίσημη στέψη του καθυστέρησε προκειμένου να περάσει ένα διάστημα πένθους. Η τελετή θα μετατρέψει συμβολικά τον βασιλιά σε έναν ζώντα θεό ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας) παρουσία της νέας του συζύγου, της βασίλισσα Σουτίντα, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ότι παντρεύτηκε.

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
Ο 66χρονος Βατζιραλονγκόρν με την νέα του βασίλισσα, την Σουτίντα

 

Ένας από τους επίσημους τίτλους που θα λάβει ο νέος βασιλιάς θα είναι ο Ράμα Ι', ή ο 10ος βασιλιάς της δυναστείας Τσάκρι που ιδρύθηκε το 1782. Η σημερινή τελετή έχει στόχο να τον μεταμορφώσει σε «ντεβαράζα», δηλαδή στην ενσάρκωση των θεών. Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα, ένα γεγονός που δεν έχει ξαναζήσει η Ταϊλάνδη μετά το 1950 οπότε στέφθηκε ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι.

 

Κανένας εστεμμένος δεν έχει προσκληθεί στις τελετές αυτές, «όπως προστάζει η παράδοση», διευκρίνισε το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο πολλοί ξένοι τουρίστες, φορώντας κίτρινα πουκάμισα, το χρώμα της μοναρχίας, έχουν συρρεύσει στους δρόμους γύρω από το παλάτι.

 

Οι τελετές θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Αύριο Κυριακή ο Βατζιραλονγκόρν θα παρελάσει πάνω σε ένα χρυσό φορείο που θα κρατούν στρατιώτες στους δρόμους της Μπανγκόκ. Τη Δευτέρα θα εμφανιστεί σε ένα από τα μπαλκόνια του παλατιού και θα δεχθεί ξένους διπλωμάτες.

 

Έχει ήδη παντρευτεί τρεις φορές, έχει επτά παιδιά και τα δημοσιεύματα του χρεώνουν πλούσια ερωτική ζωή και εκκεντρικότητα, αλλά και βία.

 

Η στέψη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βατζιραλονγκόρν να παρουσιαστεί ως εγγυητής της ενότητας της Ταϊλάνδης, η οποία έχει γνωρίσει 12 πραξικοπήματα από το 1932, εκ των οποίων δύο τον 21ο αιώνα. Εξάλλου η χώρα παραμένει διχασμένη μετά τις εκλογές της 24ης Μαρτίου, τις πρώτες που διοργανώθηκαν στην Ταϊλάνδη μετά το πραξικόπημα του στρατού το 2014.

 

Περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές τα δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά της χούντας, διεκδικούν τη νίκη και προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς ώστε να διασφαλίσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πολλές παρατυπίες. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά μετά τις τελετές για τη στέψη του Βατζιραλονγκόρν προκειμένου να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σταθερότητα στη χώρα.

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
Μέλη της βασιλικής οικογένειας αποτίουν φόρο τιμής στα πόδια του βασιλιά

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
Ο Βατζιραλονγκόρν με την Σουτίντα στην πρώτη τελετή ενθρόνισης

 

Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς και τα «απαγορευμένα» σκάνδαλα του παρελθόντος

 

Η Ταϊλάνδη έχει μια συνταγματική μοναρχία, αλλά η βασιλική οικογένεια είναι ιδιαίτερα σεβαστή και έχει σημαντική ισχύ. Η Ταϊλάνδη έχει επίσης αυστηρούς νόμους, που ονομάζονται lese majeste, οι οποίοι απαγορεύουν την κριτική κατά της μοναρχίας. Οι νόμοι έχουν θωρακίσει τη βασιλική οικογένεια από την κοινή γνώμη και τον έλεγχο.

 

Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που στη Ταϊλάνδη δεν υπάρχει καμία αναφορά στο παρελθόν του βασιλιά. Ωστόσο, όταν ο περισσότερος κόσμος έμαθε το όνομά του το 2016, τα πρωτοσέλιδα είχαν γεμίσει με φωτογραφίες που προκαλούσαν αμηχανία καθώς οι εικόνες από γερμανικό αεροδρόμιο που τον έδειχναν με το φανελάκι σηκωμένο και τα τατουάζ είχαν προκαλέσει αίσθηση.

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
 

 

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής

 

Ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν 66 ετών, έλαβε εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Προτού επιστρέψει στην Ταϊλάνδη είχε καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του «Playboy» με πολυτελή τρόπο ζωής στην Ευρώπη και μια σειρά σκανδάλων να συνοδεύουν το όνομά του. 

 

Ο Βατζιραλονγκόρν, γίνεται βασιλιάς έχοντας στο πλευρό του τη νέα βασίλισσα, αλλά έχει ήδη παντρευτεί τρεις φορές, έχει επτά παιδιά και τα δημοσιεύματα του χρεώνουν πλούσια ερωτική ζωή και εκκεντρικότητα, αλλά και βία. Λατρεύει τα αεροπλάνα, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις γυναίκες. Βέβαια οι New York Times γράφουν πως οι αναρίθμητες αγαπημένες είναι βασιλική παράδοση στην Ταϊλάνδη. Άλλωστε, ο προπάππους του Βατζιραλονγκόρν, βασιλιάς Ράμα ο Πέμπτος, είχε πάνω από 150 συζύγους και συντρόφους.

 

Η πρώτη γυναίκα που παντρεύτηκε ήταν η εξαδέλφη του Soamsawali Kitiyakara με το γάμο του να κρατά από τη δεκαετία του '70 μέχρι το τέλος των 80s, ενώ τα δημοσιεύματα έγραφαν πως είχε εξωσυζυγικές σχέσεις με μια ηθοποιό. Τελικά οι φήμες ήταν αληθινές...

 

Μετά από ένα σκληρό διαζύγιο με τον πρώτη του σύντροφο, δεύτερη σύζυγός του έγινε η ηθοποιός Yuvadhida Polpraserth με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά. Ο χωρισμός τους ήταν επεισοδιακός καθώς η ηθοποιός έφυγε μαζί με τα παιδιά της για να ζήσει στη Βρετανία και ο βασιλιάς ανήρτησε αφίσες έξω από το παλάτι και σε όλη τη χώρα, κατηγορώντας την για μοιχεία και απαγωγή των παιδιών τους.

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
Η Ταϊλάνδη έχει γεμίσει πόστερ και φωτογραφίες του νέου βασιλιά

 

Ο Βατζιραλονγκόρν διέκοψε κάθε επαφή με τα 4 από τα 5 παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί της, τους αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους και τα διπλωματικά διαβατήρια, ενώ με επιστολή του προς το βρετανικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν, ενημέρωσε ότι σταματά να πληρώνει πλέον τα δίδακτρά τους και πως χάνουν κάθε βασιλικό τίτλο και δικαίωμα.

Ο νέος βασιλιάς έχει επίσης τη φήμη του λάτρη των σκύλων, ειδικά των κανίς. Λέγεται πως ο σκύλος του Foo Foo είχε λάβει τον βαθμό του αντιπτεράρχου. Όταν πέθανε ο Foo Foo διοργάνωσε μια τετραήμερη βουδιστική τελετή προς τιμή του.

 

Το πιο σκανδαλώδες στιγμιότυπο δεν είναι άλλο από το βίντεο που είχε καταγραφεί σε πάρτι το 2005 μαζί με την τότε γυναίκα του- την τρίτη κατά σειρά - Srirasmi Suwadee και τον FuFu. Η γυμνή εμφάνιση της βασίλισσας, είχε τότε προκαλέσει σάλο στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Το βίντεο απαγορεύτηκε στην Ταϊλάνδη και μέχρι σήμερα ακόμη και η αναφορά σε αυτό είναι ταμπού.

 

 

 

 

Ο βασιλιάς είχε χωρίσει τη Srirasmi η οποία εξορίστηκε από τη χώρα, ενώ οι γονείς της φυλακίστηκαν για δύο χρόνια καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την κυκλοφορία των παραπάνω πλάνων στα διεθνή media. O βασιλιάς είχε τότε απειλήσει με μηνύσεις το Facebook ζητώντας να κατέβουν όλες οι εικόνες και τα βίντεο, κάτι που ωστόσο δεν πέτυχε, αν και στη χώρα του εννοείται πως το υλικό αυτό είναι απαγορευμένο.

 

Το προφίλ του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που δημοσιεύει σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για έναν απρόβλεπτο μονάρχη που καλλιεργεί το μυστήριο γύρω από τον εαυτό του.

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για έναν απρόβλεπτο μονάρχη που καλλιεργεί το μυστήριο γύρω από τον εαυτό του.

 

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μοναδικός αρσενικός απόγονος του βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που πέθανε το 2016, προετοιμάζεται από παιδί για τον θρόνο. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί», δήλωνε το 1979 στο BBC σε μία εξαιρετικά σπάνια συνέντευξή του.

 

Λίγες μέρες πριν από την στέψη του, ο αστρολόγος της Αυλής έφτιαξε το ωροσκόπιό του στον ναό του Σμαραγδένιου Βούδα στην Μπανγκόκ. Αλλά ποτέ δεν θα γίνει γνωστό, διότι ό,τι έχει σχέση με τον βασιλιά είναι ταμπού. Δεν εμφανίζεται παρά πολύ σπάνια στο κοινό, αντίθετα με τον πατέρα του που επισκεπτόταν αδιάκοπα τις επαρχίες του βασιλείου και οι ετήσιες ομιλίες του οποίου μεταδίδονταν από τη τηλεόραση και ήταν πολιτικά γεγονότα πολυαναμενόμενα και λεπτομερώς αναλυόμενα.

 

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στην Γερμανία, όπου διαθέτει σειρά κατοικιών και όπου του αρέσει να πιλοτάρει το αεροπλάνο του, ένα Boeing 737. «Ενας τρόπος για να ξεφύγει από την μέγγενη του πρωτοκόλλου της Ταϊλάνδης», λέει η Sophie Boisseau du Rocher , ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI).

 

«Από το πρώτο δευτερόλεπτο της ζωής μου, είμαι πρίγκιπας. Είναι δύσκολο να πεις πώς σου φαίνεται ότι είσαι ψάρι, όταν είσαι ψάρι, πουλί, όταν είσαι πουλί»

 

Ο νέος βασιλιάς της Ταϊλάνδης στο θρόνο - Τα σκάνδαλα, οι εκκεντρικές εμφανίσεις και η απαγόρευση της κριτικής
«Δεν είναι αυθόρμητος, αλλά μπορεί να γίνει χολερικός και δεν ανέχεται αμφισβήτηση της εξουσίας του»...

 

Οι συχνές του απουσίες δεν τον εμποδίζουν να είναι προσηλωμένος στις υποθέσεις της μοναρχίας, την οποία έχει εις βάθος μεταμορφώσει από το 2016: έχει καταργήσει πολλές συνταγματικές ρυθμίσεις που πλαισίωναν τις εξουσίες του και έχει διασφαλίσει τον απευθείας έλεγχο των οικονομικών του βασιλικού οίκου.

 

«Επεμβαίνει επίσης στην πολιτική κατά τρόπο πολύ πιο ευθύ σε σχέση με τον πατέρα του», λέει η Eugenie Merieau, ειδική στην ταϊλανδική πολιτική, η οποία τον περιγράφει ως «αδιάλλακτο». Προέβαλε το βέτο του στην υποψηφιότητα της αδελφής του για το πόστο του πρωθυπουργού με ένα αντιχουντικό κόμμα, σε μία κίνηση στήριξης προς τους στρατηγούς που κυβερνούν την χώρα από το 2014.

 

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον στρατό. Έπειτα από δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Βρετανία, σπούδασε στην στρατιωτική ακαδημία του Ντάντρουν , στην Αυστραλία, πιλοτάροντας ελικόπτερα και καταδιωκτικά, πριν πάρει τιμητικά τον βαθμό του στρατηγού.

 

«Δεν είναι αυθόρμητος, αλλά μπορεί να γίνει χολερικός και δεν ανέχεται αμφισβήτηση της εξουσίας του», δηλώνει, χωρίς να κατονομασθεί, ταϊλανδός επιχειρηματίας που έχει εργασθεί για το παλάτι. «Παραμένει αινιγματικός. Το μυστήριο που καλλιεργεί για τον εαυτό του τον κάνει απόμακρο και ορισμένες φορές απειλητικό».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr