O Μάρτιν Σούλτς σχεδιάζει βαθιές αλλαγές στην Ατζέντα Σρέντερ -Προτείνει επιτροφή του κοινωνικού κράτους

O Μάρτιν Σούλτς σχεδιάζει βαθιές αλλαγές στην Ατζέντα Σρέντερ -Προτείνει επιτροφή του κοινωνικού κράτους Facebook Twitter
0

Ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς φέρεται αποφασισμένος να βάλει στην ημερήσια προεκλογική διάταξη ένα αμιγώς σοσιαλδημοκρατικό ζήτημα: αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κομματική βάση πανηγυρίζει.

 

Η περίφημη Ατζέντα 2010 του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε οδηγήσει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Οι βαθιές περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας που οδήγησαν ουσιαστικά σε αποδόμηση του γερμανικού κοινωνικού κράτους δίχασαν το κόμμα όσο κανένα άλλο ζήτημα τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν εκείνοι που τελικά υλοποίησαν ό,τι επανειλημμένως ζητούσαν αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν πράξη οι συντηρητικές-φιλελεύθερες κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ είναι κάτι που πολλοί ψηφοφόροι του SPD δεν συγχώρησαν ποτέ στο κόμμα τους μέχρι και σήμερα.

 

Το πρόγραμμα των επώδυνων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στην εποχή του, εντούτοις σήμερα εκθειάζεται ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους και δη από την ίδια την Α. Μέρκελ. Οι περισσότεροι αποδίδουν την ισχυρή θέση της Γερμανίας σήμερα στις τολμηρές για την εποχή τους πολιτικές που προώθησε ο προκάτοχος της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Αυτός ήταν όμως και ένας από τους βασικούς λόγους που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχασε το 2005 τις πρόωρες εκλογές. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν χάσει την άμεση επαφή με την εκλογική τους πελατεία, την αριστερή πτέρυγα, τα συνδικάτα και έκτοτε δεν κατάφεραν να συνέλθουν πραγματικά.

 

Τα σχέδια του Μ. Σουλτς

Με τον αέρα των ευνοϊκών για το SPD δημοσκοπήσεων στα πανιά του ο νυν υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς προτείνει βαθιές αλλαγές στην Ατζέντα 2010 που προκαλούν ήδη αίσθηση. Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων που θέλει να υλοποιήσει βρίσκεται το λεγόμενο επίδομα ανεργίας 1 (Arbeitslosengeld I) το οποίο σήμερα καταβάλλεται για 12 μήνες ενώ για άτομα άνω των 58 ετών για 24 μήνες.

 

Ο Μ. Σουλτς και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες θέλουν να επιμηκύνουν τον χρόνο καταβολής του επιδόματος στους ανέργους για όσο χρόνο αυτοί παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, μετεκπαίδευσης κοκ. Όποιος δηλαδή παρακολουθεί, για παράδειγμα, εξάμηνα μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει για άλλους έξι μήνες το νέο «επίδομα ανεργίας Q», που θα έχει το ίδιο ύψος με το επίδομα ανεργίας 1, δηλαδή 60% του τελευταίου καθαρού μισθού. Επιπλέον, όποιος δεν βρίσκει θέση εργασίας μετά από ένα πρόγραμμα κατάρτισης, θα συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας. Το ανώτερο χρονικό όριο θα είναι 48 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια. Ο Μ. Σουλτς κάνει λόγο για το «δικαίωμα στην προστασία» και το δικαίωμα του ανέργου στη μετεκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι Υπηρεσίας Ευρέσεως Εργασίας είναι εκείνες που αποφασίζουν ποιοι άνεργοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν μαθήματα μετεκπαίδευσης και ποιοι όχι.

 

Γεμάτα τα ταμεία

Οι προτάσεις Σουλτς και Νάλες βρίσκουν φυσικά ευήκοα ώτα σε ένα κόμμα που έχει ως σημαία του την κοινωνική δικαιοσύνη και το οποίο επτά μήνες πριν από τις εκλογές θέλει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από την συγκυβερνώσα συντηρητική χριστιανική ένωση της Α. Μέρκελ.

 

Με τις προτάσεις συμφωνούν και τα συνδικάτα που ζητούν ακόμη μεγαλύτερες διορθώσεις. Ο Ράιντερ Χόφμαν, πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανικών Συνδικάτων εκτιμά ότι το σχέδιο Σουλτς διορθώνει το «μέγα λάθος» της Ατζέντας 2010. Οι Χριστιανοδημοκράτες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του 2003 είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος το οποίο ανασύρουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι από το χρονοντούλαπο της ιστορίας για λόγους λαϊκισμού. Για ακριβό προεκλογικό δώρο κάνουν λόγο οι εργοδότες.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες πάντως έχουν υπολογίσει το κόστος της επιμήκυνσης της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας στο ένα δις ευρώ. Αναμφίβολα, λεφτά υπάρχουν. Το ταμείο ανεργίας μετρά στην παρούσα φάση πλεόνασμα ύψους 11,5 δις ευρώ. Βέβαιο είναι ότι είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα.

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM