Ο Μανουέλ Βαλς καλεί σε συνταγματικό σύμφωνο των κομμάτων κατά του ακροδεξιού Vox

Ο Μανουέλ Βαλς καλεί σε συνταγματικό σύμφωνο των κομμάτων κατά του ακροδεξιού Vox Facebook Twitter
0

Σε συνταγματικό σύμφωνο των κομμάτων κατά της ακροδεξιάς Vox καλεί ο διεκδικητής της δημαρχίας της Βαρκελώνης και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε άρθρο του στην El Pais.

«Με τον εθνολαϊκισμό δεν μπορεί να κάνει κανένας συμφωνίες», διαμηνύει σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα El Pais ο Μανουέλ Βαλς, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τη δημαρχία στη Βαρκελώνη επικεφαλής μίας πλατφόρμας στην οποία συμμετέχουν και οι Ciudadanos.

Την ώρα που οι προσπάθειες για να σχηματισθεί κυβέρνηση στην Ανδαλουσία, όπου οι Cudadanos επιδιώκουν να κυβερνήσουν μαζύ με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) έχοντας τη στήριξη του ακροδεξιού Vox, ο Βαλς υπογραμμίζει στην εφημερίδα El Pais την ανάγκη να απορριφθεί όποια συνδρομή από την ακροδεξιά παράταξη και προτείνει ένα μεγάλο σύμφωνο μεταξύ των Σοσιαλιστών (PSOE), του ΡΡ και των Ciudadanos για να τεθούν οι λαϊκιστές στο περιθώριο.

Για τον Βαλς, «η απάντηση στην πρόκληση που εγείρει η ακροδεξιά είναι η συνεργασία» ανάμεσα σε σοσιαλιστές, συντηρητικούς και φιλελεύθερους. Τούτη η πλατιά συμφωνία ανάμεσα στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου—κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Συμφώνου της Μονκλόα που είχε υπογραφεί το 1977 από την τοτινή κυβέρνηση, τα κυριότερα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, σήμερα θα μπορούσε κάλλιστα να επαναβεβαιωθεί και στην περίπτωση της Ανδαλουσίας. Όμως κατά τον Βαλς, δεν αρκεί μόνον η Ανδαλουσία: το σύμφωνο τούτο θα μπορούσε και θα πρέπει να ισχύσει για όλο το κράτος.

Η ιδέα για σύναψη συμφώνων πάντοτε είλκυε τους Ciudadanos, τουλάχιστον στη θεωρία, μολονότι το ίδιο το κόμμα πάντοτε προσθέτει πολλές προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί στην πράξη. Ο Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, ΓΓ της παράταξης του Άλμπερτ Ριβέρα, τάσσεται επί της αρχής υπέρ της ιδέας του Βαλς, αλλά προσθέτει πως αυτό θα πρέπει να ισχύει όχι μόνον για την περίπτωση της Vox, αλλά και για να μη δωθεί λόγος και αποφασιστικός ρόλος σε όλους τους εξτρεμιστές, εθνικιστές, ή αποσχιστές στην Ισπανία». Ο Βιλιέγας επίσης κατηγορεί τους Σοσιαλιστές και το ΡΡ πως δεν επιθυμούν να συνεργασθούν και να δώσουν πνοή από τώρα και στην Ανδαλουσία σε τέτοιου είδους πλατιά σύμφωνα.

Ο διεκδικητής της δημαρχίας της Βαρκελώνης προτείνει στο άρθρο του να συσταθεί ένα είδος συνταγματικής ζώνης εξυγίανσης—όπως ακριβώς ισχύει και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη κατά της ακροδεξιάς. Οι τρεις παρατάξεις οφείλουν «να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλούν και να συμφωνούν', υποστηρίζει ο Βαλς, τονίζοντας πως η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών «πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να παίζει με αυτό (τη Vox). Αυτό είναι ένα θέμα γενικού συμφέροντος». Ο ίδιος επιμένει πως η επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία Σουσάνα Ντίαθ θα πρέπει να απέχει από την ψηφοφορία για την ανάδειξη του δεξιού Χουάν Μανουέλ Μορένο ως προέδρου της Αυτόνομης Περιφέρειας.

Επίσης επικρίνει το ΡΡ για ανοικτή διαπραγμάτευση με το Vox και καλεί την παράταξη του Πάβλο Κασάδο να «τηρήσει τους τύπους» και να αποποιηθεί αυτές τις 12 ακροδεξιές ψήφους που είναι αποφασιστικές για να κυβερνήσει η δεξιά την Ανδαλουσία έπειτα από 36 χρόνια μονοκρατορίας του PSOE.

Για τον Βαλς, η εμφάνιση του Vox «θέτει σε κίνδυνο την ερμηνεία του συστήματος ζωής τους που προέταξαν οι Ισπανοί με το Σύνταγμα του 1978». Ο κίνδυνος είναι, κατά τον ίδιον, το Vox να διαβρώσει «τα δικαιώματα των πολιτών, τα δικαιώματα των γυναικών, των οποίων η αξιοπρέπεια κι ελευθερία υπόκεινται παραβιάσεις και επιθέσεις, διακυβεύουν την πρόοδο προς την ευρωπαϊκή κοινωνία και την διανομή της τοπικής εξουσίας».

Ωστόσο, ο Βαλς αποφεύγει να εξηγήσει εάν μία απόφαση των Ciudadanos να έλθουν σε συμφωνία με το Vox θα μπορούσε να φέρει ρήξη στη σχέση του με την παράταξη που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Και απέναντι στην προοπτική για μία επανάληψη των αποτελεσμάτων στην Ανδαλουσία, ο ίδιος δείχνει αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει ένα σύμφωνο επί των όρων που ο ίδιος προτείνει και απορρίπτει πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΡΡ, Ciudadanos και Vox για τη σύσταση των οργάνων του Κοινοβουλίου στην Ανδαλουσία θα έχει συνέχεια σε μία συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Περιφέρεια αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Πηγή: EFE, El Pais

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγουριά Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Διεθνή / Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος, αυτός ο τόπος μας ανήκει»

Το σχέδιο Ε1 για την κατασκευή 3.400 κατοικιών εποίκων, το οποίο θα διχοτομήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και θα την αποκόψει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα
LIFO NEWSROOM
Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Διεθνή / Ιστορική καταδίκη: Ο Μπολσονάρου ένοχος για σχέδιο πραξικοπήματος – Αντιμέτωπος με 43 χρόνια φυλάκιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε τον Ζαΐχ Μπολσονάρου για σχέδιο στρατιωτικού πραξικοπήματος - Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με έως 43 χρόνια φυλάκιση, ενώ οι οπαδοί του προωθούν αμνηστία και χάρη για να τον σώσουν
LIFO NEWSROOM
Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Διεθνή / Χάος στις ΗΠΑ: Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ ξυπνά φόβους για γενικευμένη πολιτική τρομοκρατία

Η δολοφονία του συντηρητικού influencer Τσάρλι Κερκ σοκάρει τις ΗΠΑ και αναζωπυρώνει τον πολιτικό διχασμό - Ο Τραμπ κατηγορεί την αριστερά, ενώ οι Δημοκρατικοί του απαντούν με σκληρές δηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Διεθνή / Diella: Η Αλβανία αποκτά «εικονική υπουργό» τεχνητής νοημοσύνης για τις κρατικές συμβάσεις

Σύμφωνα με τον Ράμα, η Diella θα μπορεί να αξιολογεί διαγωνισμούς, να «προσλαμβάνει ταλέντα από όλο τον κόσμο» και να συμβάλει ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατική δυσκαμψία της δημόσιας διοίκησης
LIFO NEWSROOM