O Mανουέλ Βαλς εξηγεί γιατί η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα ήταν «μια τρέλα»

O Mανουέλ Βαλς εξηγεί γιατί η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα ήταν «μια τρέλα» Facebook Twitter
0

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν «μια τρέλα», δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι οφείλουν να πουν στους καταλανούς ηγέτες πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Ναι, θα ήταν μια τρέλα», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει γεννηθεί στη Βαρκελόνη, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιθυμία της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζντεμόντ να κηρύξει την ανεξαρτησία της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας.

 

«Η δύναμη της Ισπανίας είναι ότι έχει μεγάλες περιφέρειες όπως η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων. Και η δύναμη της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων είναι ότι βρίσκονται μέσα σε ένα από τα παλιά κράτη-έθνη της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν πολλά απ' αυτά. Είναι η Αγγλία, είναι η Ισπανία και είναι η Γαλλία», διευκρίνισε ο Βαλς.

 

«Το να διαλυθεί η Ισπανία, δηλαδή ένα κράτος-έθνος (...) ισοδυναμεί με διάλυση της Ευρώπης. Και αν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, αύριο θα είναι η Χώρα των Βάσκων και μετά η γαλλική Χώρα των Βάσκων και μετά η Βόρεια Ιταλία και μετά ο πόλεμος», δήλωσε ο βουλευτής.

 

«Θεωρώ πως η Ευρώπη και οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να μιλήσουν γι' αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, όχι για να γίνουν μεσολαβητές, αλλά για να πουν πως αυτό δεν είναι δυνατό».

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία. Πρέπει να πούμε στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας: αν θέλετε να βγείτε, επιπλέον δεν θα είστε μέσα στην ΕΕ, δεν θα υπάρχει ευρώ», πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός.

 

«Είναι μια θεμελιώδης συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους». «Η Ευρώπη είναι μια ομοσπονδία κρατών-εθνών, δεν είναι μια ομοσπονδία περιφερειών και πόλεων!», επέμεινε.

 

Πηγή: απε/μπε

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Διεθνή / Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Μελόνι συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο - μεταξύ άλλων - και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Διεθνή / Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Δημοσιογράφος περιοδικών που λάμβανε πρόσκληση περιγράφει τι συνέβαινε στα διάσημα πάρτι με τους βιασμούς και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Διεθνή / Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Το κόμμα Chega κατέγραψε ρεκόρ 22% στις εκλογές στην Πορτογαλία, ενώ η κεντροδεξιά νίκησε χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παραίτηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών
LIFO NEWSROOM
Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Διεθνή / Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών, τι ζητά το Κίεβο και πώς απαντά η Μόσχα με επιθέσεις και βαλλιστικούς πυραύλους.
LIFO NEWSROOM