Ο Μακρόν προειδοποιεί ενάντια σε κλιμάκωση με το Ιράν - Ο Νετανιάχου «βλέπει» διάλυση της συμφωνίας

Ο Μακρόν προειδοποιεί ενάντια σε κλιμάκωση με το Ιράν - Ο Νετανιάχου «βλέπει» διάλυση της συμφωνίας Facebook Twitter
EPA/PHILIPPE WOJAZER
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενάντια σε μια «κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σύγκρουση», έπειτα από την ανακοίνωση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Προσκαλώ όλους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην ενδώσουν σε αυτή την κλιμάκωση επειδή στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στη σύγκρουση», τόνισε ο Μακρόν μετά από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη τοποθετείται εκτός της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που καθορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα (ΚΟΣΔ).

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν ζήτησε από το Παρίσι να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015, καθώς πιστεύει ότι αυτή δεν θα επιβιώσει μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΚΟΣΔ και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Δεν ζήτησα από τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ΚΟΣΔ επειδή πιστεύω ότι βασικά πρόκειται να διαλυθεί από το βάρος των οικονομικών δυνάμεων», τόνισε.

Νωρίτερα, η ΕΕ κάλεσε την Τεχεράνη να συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τις πυρηνικές δραστηριότητές της και ανέφερε πως «μελετά» την απόφαση των ιρανικών αρχών να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να εμπλουτίζει ουράνιο.

Το Ιράν ενημέρωσε τη Δευτέρα τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στον εμπλουτισμό ουρανίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Αυτό που κάνουμε δεν παραβιάζει τη συμφωνία» που συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη και από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν στις 8 Μαΐου, υποστήριξε ο Σαλεχί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών ερμηνεύεται ως πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνει την πραγματοποίηση των υποσχέσεών της, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.

Οι Ευρωπαίοι έχουν κυρίως δεσμευθεί να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στις αρχές Αυγούστου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Διεθνή / Ισραηλινά αρχεία αποκαλύπτουν: Μόνο 1 στους 4 φυλακισμένους από τη Γάζα είναι μαχητής

Μόνο ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ είναι μαχητής, ενώ οι υπόλοιποι είναι αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, παιδιά και ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: «Δεν είμαι και τόσο άσχημα» - Η σπάνια αναφορά του για τον καρκίνο

Ο βρετανός μονάρχης θα κλείσει τα 77 τον Νοέμβριο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο και είχε ξεκινήσει θεραπεία
LIFO NEWSROOM