Ο Μακρόν «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία: «Είναι πολύ νωρίς...»

Ο Μακρόν «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία: «Είναι πολύ νωρίς...» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ωστόσο πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. «Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ζάεφ προειδοποιεί με αναφορά στις Πρέσπες


Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, απηύθυνε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]». Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Χθες Τρίτη, το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM
Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Διεθνή / Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μία ενδεχόμενη απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «δραματικό σοκ» στις αγορές, να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και να δοκιμάσει τα όρια της ανεξαρτησίας της Fed
LIFO NEWSROOM
Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM