Ο Μακρόν «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία: «Είναι πολύ νωρίς...»

Ο Μακρόν «μπλοκάρει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία: «Είναι πολύ νωρίς...» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ωστόσο πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. «Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Ζάεφ προειδοποιεί με αναφορά στις Πρέσπες


Έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, απηύθυνε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντυξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

«Αγαπητοί ηγέτες μη σβήσετε τα λαμπερά αστέρια που προσπαθούμε να φτάσουμε. Μη γίνετε τα εμπόδια μας, αλλά γίνετε οι ήρωές μας. Για μας η ευρωπαϊκή πορεία είναι μοναδική, δεν υπάρχει εναλλακτική» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

«Η όποια περαιτέρω αναβολή θα εκληφθεί ως αρνητική απόφαση και θα έχει αρνητικές συνέπειες. Θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και στα μέλη του Κοινοβουλίου μας που υποστήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στενά συνδεδεμένη με το άνοιγμα των κεφαλαίων [της ενταξιακής διαδικασίας]». Τέλος, απευθυνόμενος στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η χώρα δεν μπορεί κανείς να της τα στερήσει, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ.

Χθες Τρίτη, το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν άναψε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM