Ο Καναδάς προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ

Ο Καναδάς προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ Facebook Twitter
0

Ο Καναδάς υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο περίπου 800 πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ, μέλη μιας μειονότητας που υπέστη διωγμό από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε την Πέμπτη ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν.


Το καναδικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει πριν από έναν χρόνο μια απόφαση με την οποία χαρακτήριζε «γενοκτονία» τις ωμότητες που υπέστησαν οι Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ και υποσχόταν η χώρα να υποδεχθεί 1.200 «πολύ ευάλωτους επιζήσαντες».


«Είμαι σήμερα υπερήφανος που ανακοινώνω ότι περίπου 800 γυναίκες και κορίτσια, καθώς και άλλοι επιζήσαντες (των διωγμών) του ΙΚ έχουν ήδη φθάσει εδώ κι έχουν αρχίσει να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους στον Καναδά χάρη στην υποστήριξη ιδιωτών και κοινοτήτων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Άχμεντ Χουσέν.


«Συνεχίζει να με εκπλήσσει η γενναιοδωρία και η συμπόνια που έδειξαν οι Καναδοί απέναντι σε αυτή την πολύ ευάλωτη (εθνοτική) ομάδα», πρόσθεσε ο Χουσέν, κι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Σομαλία που μετεγκαταστάθηκε στον Καναδά.


Οι Γεζίντι, μια μειονότητα που μιλάει την κουρδική γλώσσα με προϊσλαμική θρησκεία που έλκει εν μέρει την καταγωγή της από τον ζωροαστρισμό, δεν είναι Άραβες ούτε μουσουλμάνοι και το ΙΚ τους θεωρεί αιρετικούς πολυθεϊστές.


Χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά αυτές που ανήκαν στη μειονότητα των Γεζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που έλεγχε το ΙΚ—βιασμούς, απαγωγές, δουλεία και άλλες μορφές απάνθρωπης συμπεριφοράς—σημείωνε στα τέλη του Αυγούστου ο ΟΗΕ.

Το 2014, οι τζιχαντιστές προχώρησαν στη σφαγή χιλιάδων Γεζίντι σε μια από τις περιοχές όπου ζούσαν οι περισσότεροι μειονοτικοί, το όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, και πήραν ομήρους χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, μετατρέποντας πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες.


Περίπου 3.000 από αυτές συνεχίζουν να ζουν στην αιχμαλωσία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στο Ιράκ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Από τα τέλη του Νοεμβρίου του 2015, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί επίσης πάνω από 40.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM