Ο Καναδάς αποποινικοποιεί την κατοχή κοκαΐνης και MDMA σε μικροποσότητες

Ο Καναδάς αποποινικοποιεί την κατοχή κοκαΐνης και MDMA σε μικροποσότητες Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως θα αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών στη Βρετανική Κολούμπια για μία τριετία, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στην μείωση του αριθμού θανάτων από υπερβολική δόση. 

Η νέα αυτή πρόβλεψη δεν αποτελεί νομιμοποίηση των ουσιών, αλλά οι Καναδοί που κατέχουν μέχρι 2,5 γραμμάρια παράνομων ναρκωτικών για προσωπική χρήση δεν θα συλλαμβάνονται ούτε θα τους απαγγέλλονται κατηγορίες. Άρα, όπως κρίνεται, θα είναι ευκολότερο να ζητήσουν βοήθεια χωρίς να φοβούνται τις επιπτώσεις. 

Θα αφορά σε χρήστες ηλικίας 18 ετών και άνω και θα περιλαμβάνει τα οπιοειδή, την κοκαΐνη, τη μεθαμφεταμίνη και το MDMA, γνωστό και ως έκσταση.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα παράνομων ουσιών υπολείπεται των 4,5 γραμμαρίων που αιτήθηκαν οι τοπικές Αρχές και ομάδες χρηστών την κρίνουν ως εξαιρετικά ελλιπή, ενώ καταγγέλλουν πως η επαρχία δεν τους συμβουλεύτηκε επαρκώς.

«Το στίγμα και ο φόβος της ενοχοποίησης οδηγούν ορισμένα άτομα στο να κρύψουν πως είναι χρήστες ή να κάνουν χρήση κατά τρόπους που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για τη ζωή τους. Για αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση του Καναδά χειρίζεται τη χρήση ουσιών ως πρόβλημα υγείας, όχι εγκληματική ενέργεια» σημείωσε η ΔρTheresa Tam, επικεφαλής του Δημόσιου Τομέα Υγείας της χώρας. 

Η υπεύθυνη των υγειονομικών δομών της Βρετανικής Κολούμπια, Δρ. Bonnie Henry, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στην εξάλειψη του φόβου, της ντροπής και τους στίγματος». 

Η Carolyn Bennett, η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εθισμών, σημείωσε πως τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν από την εφαρμογή στην εν λόγω περιοχή, θα αποτελέσουν τη βάση για άλλες, ανάλογες, κινήσεις σε όλη τη χώρα. 

«Αυτή η περιορισμένη χρονικά απαλλαγή είναι η πρώτη του είδους της στον Καναδά» δήλωσε η ίδια. Στόχος, όπως τόνισε, είναι να σωθούν ζωές.

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι ιδεολογικές αντιθέσεις (...) έχουν κοστίσει ζωές» συμπλήρωσε. 

Από το 2016, έχουν καταγραφεί στη Βρετανική Κολούμπια περισσότεροι από 9.400 θάνατοι λόγω ουσιών, με το 2021 να είναι 2.224.

Ο δήμαρχος του Βανκούβερ, Kennedy Stewart, σημείωσε πως λαμβάνει ενημερωτικό e-mail κάθε εβδομάδα για θανάτους χρηστών. Την περασμένη εβδομάδα ήταν 9, και 12 την προηγούμενη απ΄αυτή. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν–Ισραήλ: Νέος γύρος επιθέσεων με 10 νεκρούς, βομβαρδισμούς και κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Διεθνή / Ιράν–Ισραήλ: Νέος γύρος επιθέσεων με 10 νεκρούς, βομβαρδισμούς και κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης

Οι εξελίξεις οδήγησαν στην ακύρωση των προκαθορισμένων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα διεξάγονταν σήμερα με διαμεσολάβηση του Ομάν
LIFO NEWSROOM
Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM