Ο Ισημερινός θέλει να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο

Ο Ισημερινός θέλει να διώξει τον Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο Facebook Twitter
EPA/ANDY RAIN
1

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αναζητεί μια «διαμεσολάβηση», προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και να διευθετηθεί η «ανυπόφορη» κατάσταση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αυστραλό δημιουργό του WikiLeaks, ο οποίος κατέφυγε το 2012 και παραμένει μέχρι σήμερα στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο.

«Εξερευνούμε την πιθανότητα μιας διαμεσολάβησης (...). Θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρίτη χώρα ή για μια προσωπικότητα» που θα αναλάβει την πρωτοβουλία, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού, η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

«Δεν θα μπορέσει να βρεθεί καμιά λύση χωρίς διεθνή συνεργασία και χωρίς τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να υπάρξει μια διευθέτηση» αυτής της κατάστασης, συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Κίτο.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ισημερινού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μιας μεσολάβησης σε αυτόν τον διπλωματικό κυκεώνα, στον οποίο εμπλέκονται επίσης οι ΗΠΑ και η Σουηδία.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του Ισημερινού, τον Μάιο του 2017, ο Λενίν Μορένο, διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος είχε χορηγήσει άσυλο στον Αυστραλό, είχε δηλώσει πως ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να παραμείνει στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο.

Ωστόσο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε από τον ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Αντίθετα με τον Κορέα, που χαρακτήριζε τον Ασάνζ δημοσιογράφο, ο Μορένο θεωρεί τον Ασάνζ «χάκερ», αν και τονίζει πως δεν σκοπεύει να τον διώξει από την πρεσβεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, όπου αντιμετώπιζε την έκδοσή του στη Σουηδία, για την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

Η σουηδική εισαγγελία πέρυσι σταμάτησαν απροσδόκητα την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς, οι οποίοι περιλάμβαναν και μία κατηγορία για βιασμό. Όμως ο Αυστραλός φοβάται πως θα συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία από τη βρετανική αστυνομία και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για την υπόθεση του WikiLeaks.

Η αποκάλυψη αυτών των ντοκουμέντων μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δημιούργησε τον ιστότοπο το 2006, σε παρία για τις ΗΠΑ, μολονότι οι υποστηρικτές του τον θεωρούν ήρωα, πρωτοπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας.

Η δημοσίευση των WikiLeaks το 2010 περιλάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά μυστικά και αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς δήλωσε το Μάιο ότι η σύλληψη του Ασάνζ είναι τώρα «προτεραιότητα».

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει δεχτεί αρκετούς επισκέπτες στο χώρο που διαμένει στην πρεσβεία, από τον Νάιτζελ Φάρατζ μέχρι τη Lady Gaga, περιέγραψε την περίοδο από την αρχική του κράτηση, ώς «τρομερή αδικία». Μην μπορώντας να δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν ήταν «κάτι που δεν μπορώ να συγχωρέσω». είπε.

Την Τρίτη το βράδυ, δικηγόρος του Ασάνζ φάνηκε να χαιρετίζει την πρόταση του Ισημερινού. Είπε ότι ο πελάτης του είχε δικαίωμα ασύλου και ισχυρίστηκε ότι ο κίνδυνος διωγμού του στις ΗΠΑ «κλιμακώθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες με τον πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ ενάντια στο WikiLeaks» και ότι η έρευνα στη Σουηδία είχε διακοπεί δύο φορές.

 «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να αποδείξει ότι είναι ένα έθνος που σέβεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τα Ηνωμένα Έθνη, είναι καιρός να επιτραπεί στον κ. Ασάνζ να απολαύσει το δικαίωμά του στην ελευθερία και το θεμελιώδες δικαίωμα προστασίας από τη δίωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μετά την αποκάλυψη ότι το άθλιο αυτό υποκείμενο διέρρευσε άπλυτα της Χίλαρι αλλά όχι του Τραμπ -τα οποία επίσης διέθετε- προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στις ΗΠΑ, βλάπτοντας έτσι σοβαρά τα συμφέροντα του Ισημερινού (για να μην μιλήσουμε για την αστάθεια την οποία προκάλεσε σε όλον τον κόσμο), η χώρα αυτή θα έπρεπε να τον είχε πετάξει από το μπαλκόνι της Πρεσβείας, ήδη, με μια δυνατή κλωτσιά. Όχι να συνεχίσει να τον θρέφει κιόλας. Αλλά έστω και ευγενικά, έστω και αργά, επιτέλους αποφάσισε να τον στείλει στα τσακίδια. Λίγοι θα στενοχωρηθούν αν υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.