Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα προβλήματα με το πρόγραμμα των F-35 θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη. 

 

Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση ήταν άδικη και έχει απαιτήσει να της επιστραφούν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

«Πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους το πώς θα μας αποπληρώσουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Ουάσινγκτον πρόσφερε στην Άγκυρα ένα πακέτο F-16 και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού ως αντάλλαγμα, αλλά η Ουάσινγκτον έχει πει πως δεν ισχύει αυτό. 

 

«Η πληροφορία που λάβαμε είναι πως υπάρχει ένα σχέδιο πληρωμής κάποιου είδους», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σε ό,τι αφορά στα F-16, σύμφωνα με το Anadolu. 

 

«Είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, θα το μάθουμε από τους ίδιους. Θα είναι καλό για εμένα να το συζητήσω αυτό με τον κ. Μπάιντεν στο υψηλότερο επίπεδο. Αν αυτό γίνει, θα προτιμήσουμε μία συμφωνία υπό αυτό το πρίσμα», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις που έκανε στην πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν. 

 

Η διάσκεψη COP26 θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου. Το προηγούμενο διάστημα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα συναντούσε τον Μπάιντεν στη σύνοδο των G20 που θα γίνει στα τέλη αυτού του μήνα στη Ρώμη.   

 

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε και για την κρίση που προκλήθηκε όταν ο ίδιος δήλωσε ότι ζήτησε να κηρυχθούν persona non grata δέκα δυτικοί πρεσβευτές. Ερωτηθείς για τίτλους ξένων ΜΜΕ για την εκτόνωση της κρίσης, που ανέφεραν ότι υποχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε: «Πώς έκανα ένα βήμα πίσω; Είμαι στην επίθεση. Δεν υπάρχει υποχώρηση στο βιβλίο μου». 

 

Συμπλήρωσε πως το βήμα που έκανε η Τουρκία δεν ήταν «επίδειξη δύναμης» σε κανέναν, αλλά απλά σήμαινε πως «οι πρεσβευτές δεν θα παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα».