Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time Facebook Twitter
Φωτ: TIME
0

Καθισμένο στην καρέκλα του προέδρου των ΗΠΑ παρουσιάζει το περιοδικό Time, όχι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τον Έλον Μασκ.

Με τίτλο «Ο πόλεμος του Έλον Μασκ στην Ουάσινγκτον» το περιοδικό θίγει τις ενέργειες του δισεκατομμυριούχου ως μέλος πια της κυβέρνησης Τραμπ, που κατηγορείται για «επιθετική εξαγορά» των ομοσπονδιακών οικονομικών συστημάτων.

Στο νέο κόκκινο εξώφυλλο του Time, εμφανίζεται ο Μασκ καθισμένος στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, να κρατά μια κούπα. Αφορμή για το πλήθος διαμαρτυριών τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, στάθηκε η πρόσβαση που απέκτησε ομάδα της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) υπό τον Μασκ σε ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα, όπως το σύστημα πληρωμών συντάξεων, οι αποζημιώσεις του υγειονομικού προγράμματος απόρων, και σε δεδομένα επιστροφών φόρων σε πολίτες. Τα αυτοματοποιημένα αυτά συστήματα διαχειρίζονται τρισ. δολάρια κάθε χρόνο. 

Ως επικεφαλής της νεοσύστατης DOGE, σκοπός του Μασκ είναι η περικοπή των δαπανών του ομοσπονδιακού κράτους, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Ο Μασκ έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του: Θέλει να κλείσει την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), αφού κατά την εκτίμησή του «δεν διορθώνεται».

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ο Μάξουελ Φροστ και δεκάδες μέλη του Κογκρέσου, όπως η Μαξίν Ουότερς, ο Αλ Γκριν και η Αγιάνα Πρέσλι, καταγγέλλουν τον CEO της Space X, ότι «έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τους ΑΜΚΑ μας και στο ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμών. Τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» (Φροστ ).

Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time Facebook Twitter
Φωτ: TIME

Γράφει το Time: «Ήδη, η ομάδα DOGE έχει αναλάβει την Ψηφιακή Υπηρεσία των ΗΠΑ και έχει δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ανθρώπινων πόρων, το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM). Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, φοβούμενο ότι επίκειται εντολή αυτοαποκεφαλισμού. Λίγες υπηρεσίες φαίνονται ασφαλείς. Ο Μασκ έχει δείξει ότι δεν ανέχεται αντιδράσεις, όσο δικαιολογημένες και αν είναι. Λίγες ημέρες πριν από το δράμα στην USAID, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε στην DOGE την πρόσβαση στο ομοσπονδιακό σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος αναγκάστηκε να αποσυρθεί και ο νεοδιορισθείς Υπουργός Οικονομικών, Scott Bessent, έδωσε στην DOGE την πρόσβαση που ζητούσε. Η διοίκηση συμφώνησε στις 5 Φεβρουαρίου να περιορίσει αυτή την πρόσβαση, τουλάχιστον προσωρινά, μετά από μήνυση μιας ομάδας πρώην και νυν υπαλλήλων.

Αυτοί είναι μόνο οι πρώτοι κυματισμοί σε ένα τεράστιο αντικυβερνητικό κύμα. Οι προϋπολογισμοί θα χακαριστούν. Πολύτιμα προγράμματα θα καταργηθούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι καριέρας θα εκκαθαριστούν και θα αντικατασταθούν με πολιτικούς διορισμένους των οποίων το κύριο προσόν είναι η προφανής πίστη στον Πρόεδρο. Αυτή είναι η πορεία που επέλεξαν οι ψηφοφόροι».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM