O Βέλγος βασιλιάς επέστρεψε μάσκα που εκλάπη από το Κονγκό κατά την αποικιοκρατία

O Βέλγος βασιλιάς επέστρεψε μάσκα που εκλάπη από το Κονγκό κατά την αποικιοκρατία Facebook Twitter
0

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος επέστρεψε παραδοσιακή μάσκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά την επίσκεψή του στην πρώην αποικία της χώρας του, η οποία διοικούνταν υπό «δρακόντειο» νόμο.

Οι δολοφονίες, ο λιμός και οι ασθένειες σκότωσαν περίπου 10 εκατομμύρια Κονγκολέζους μόνο στα 23 από τα χρόνια της βελγικής αποικιοκρατίας, που διήρκεσε από το 1885 έως το 1960.

Το 2020, ο Φίλιππος έγινε ο πρώτος Βέλγος αξιωματούχος που εξέφρασε τη λύπη του για τα «δεινά και την ταπείνωση» που υπέστησαν οι κάτοικοι του Κονγκό. Ωστόσο, δεν απολογήθηκε κάτι που προκάλεσε οργή στους Κονγκολέζους. 

«Μας εγκατέλειψαν απομονωμένους. Λεηλάτησαν όλους τους πόρους μας, και σήμερα προσκαλείτε πάλι τον Βέλγο βασιλιά;» διερωτήθηκε ένας πωλητής, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βέλγου «γαλαζοαίματου». 

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Joseph Kasa-Vubu, παράλληλα, τόνισε πως αναμένει από τον Φίλιππο να απολογηθεί, δημοσίως, για τα εγκλήματα που τελέστηκαν κατά την αποικιοκρατία. «Η λύπη που εξέφρασε δεν επαρκεί» τόνισε. 

Ο Βέλγος βασιλιάς έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Κονγκό, Φέλιξ Τσισεκέντι, ανώτερους αξιωματούχους αλλά και κατοίκους που ελπίζουν πως η επίσκεψη θα είναι προάγγελος επενδύσεων στη χώρα.

«Η αίσθησή μου είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε καλές κονγκο-βελγικές σχέσεις, όπως και παλιά» σημείωσε άλλος κάτοικος, υπογραμμίζοντας πως οι Βέλγοι έχουν συγχωρεθεί για τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Μετά την έλευσή του, ο Φίλιππος επέστρεψε τη μάσκα ώστε να τοποθετηθεί στο εθνικό μουσείο. Έκανε λόγο για ένα «επ' αόριστον δάνειο». Έως σήμερα εκτίθετο στο βελγικό Βασιλικό Μουσείο.

«Είμαι εδώ για να σας επιστρέψω αυτό το εξαιρετικό έργο ώστε να μπορέσουν οι Κονγκολέζοι να το ανακαλύψουν και να το θαυμάσουν» είπε ο Βέλγος βασιλιάς, στεκόμενος δίπλα στον Τσισεκέντι.

«Σηματοδοτεί τη συμβολική έναρξη ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Βελγίου και του Κονγκό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM