Αμαζόνιος: Ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος ξεπέρασε ήδη το σύνολο του 2021

Ο αριθμός των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο φέτος ξεπέρασε ήδη το σύνολο του 2021 Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA/FERNANDO BIZERRA JR
0

Η Βραζιλία κατέγραψε σε λιγότερους από εννιά μήνες περισσότερες δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο απ’ ό,τι ολόκληρο το 2021, δείχνουν επίσημοι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν χθες Δευτέρα.

Οι δορυφόροι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE) εντόπισαν 75.592 εστίες φωτιάς στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2022, έναντι 75.090 όλο το περασμένο έτος.

Τον τρέχοντα μήνα, τον Σεπτέμβριο, η καταστροφή επιταχύνεται: σε μόλις μια εβδομάδα, ο αριθμός των εστιών φωτιάς που εντοπίστηκαν στην βραζιλιάνικη Αμαζονία ήταν υψηλότερος από το σύνολο του αντίστοιχου μήνα του 2021.

Τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς, το Ινστιτούτο καταμετρούσε 16.742 πυρκαγιές, αριθμό πολύ υψηλότερο από ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του 2020 (32.017) και από τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 1998-2021 (32.110).

Όμως, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες φέτος, εντοπίστηκαν 30.000 εστίες φωτιάς από την αρχή του Σεπτεμβρίου· ενδέχεται ο τρέχων μήνας να αποδειχθεί ένας από τους χειρότερους που έχουν υπάρξει ποτέ.

«Αυτές οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν προαναγγελθείσα τραγωδία. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της θητείας (του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου), ζήσαμε μια από τις πιο μαύρες περιόδους για το περιβάλλον στη χώρα μας», ήταν η αντίδραση του Αντρέ Φρέιτας, εκπροσώπου του παραρτήματος της βραζιλιάνικης Greenpeace στην Αμαζονία.

«Όλοι όσοι επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες επωφελήθηκαν από αυτό το υπόβαθρο για να εφορμήσουν στο δάσος», στηλίτευσε.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, ο οποίος θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία τη 2η Οκτωβρίου, κατηγορείται ιδίως πως ευνόησε τις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων και τις αγροτικές καλλιέργειες στην Αμαζονία σε βάρος του τροπικού δάσους.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η αποψίλωση του δάσους και οι πυρκαγιές κλιμακώθηκαν φέτος διότι ο Ζαΐχ Μπολσονάρου βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και φαβορί των εκλογών είναι ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος δεσμεύεται να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προστασία του Αμαζονίου.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Μπολσονάρου, η μέση ετήσια αποψίλωση του τμήματος του δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τον Αύγουστο, η αποψίλωση του δάσους έφθασε τα 1.661 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν σχεδόν διπλάσια από την έκταση που αποψιλώθηκε την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (918 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM