«Ο αραβικός κόσμος δεν θα τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας», διαμηνύουν τα ΗΑΕ

«Ο αραβικός κόσμος δεν θα τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας», διαμηνύουν τα ΗΑΕ Facebook Twitter
0

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε σήμερα πως ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας.

Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο σχετικά με την Άγκυρα που διατυπώνεται απ' αυτό το κράτος του Κόλπου μετά τον καβγά που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αναπαραγωγή ενός μηνύματος στο Twitter από τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ύβρη.

Ο Άνουαρ Γκαργκάς, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως οι αραβικές χώρες είναι ανάγκη να συνασπισθούν γύρω από τον «αραβικό άξονα» της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου. «Η σεχταριστική και μεροληπτική άποψη δεν είναι αποδεκτή εναλλακτική επιλογή και ο αραβικός κόσμος δεν πρόκειται να τεθεί υπό την ηγεσία της Τεχεράνης ούτε της Άγκυρας», έγραψε στην επίσημη σελίδα του στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Άγκυρα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχαγιάν αναμετέδωσε ένα μήνυμα στο Twitter που κατηγορούσε τα τουρκικά στρατεύματα ότι πριν από έναν αιώνα είχαν λεηλατήσει την ιερή πόλη της Μεδίνας.

Η κατηγορία έκανε τον Ερντογάν να ξεσπάσει. «Κάποιοι αναιδείς φθάνουν να κατηγορούν τους προγόνους μας για κλοπή ... Τι έχει χαλάσει αυτόν τον άνθρωπο; Τον έχει χαλάσει το πετρέλαιο, το χρήμα που έχει», δήλωσε ο τούρκος ηγέτης στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετονομάσει την οδό, στην οποία βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Άγκυρα, σε οδό Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στη Μεδίνα. Η Μεδίνα, ο ιερότερος τόπος του ισλάμ μετά τη Μέκκα, βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται ως ανάχωμα σε πολιτικές μορφές του ισλάμ και θεωρούν πως το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα AKP του Ερντογάν είναι υποστηρικτής οργανώσεων όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στις οποίες αντιτίθενται.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΕΤΟΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΗΛΩΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ έχασε την προθεσμία για τη δημοσιοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί τις συναλλαγές που σχετίζονται με μετοχές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 δολάρια, εντός 45 ημερών
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / CNN: Το Ιράν αναζητά νέο «όπλο ισχύος» στα βάθη των Στενών του Ορμούζ

Το Ιράν επιχειρεί να μετατρέψει τα Στενά του Ορμούζ σε νέο πεδίο γεωπολιτικής πίεσης, βάζοντας στο στόχαστρο τα υποθαλάσσια καλώδια που στηρίζουν το παγκόσμιο διαδίκτυο και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές
THE LIFO TEAM