Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του, όταν η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

«Θα επιμείνουμε στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η δέσμευσή μας παραμένει σταθερή έως το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 11 επισκέψεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, ασκεί πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων από την πλευρά της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στο Ισραήλ να υλοποιήσει τους στόχους του, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να περιορίσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στον αντίποδα, η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν έχει ασκήσει επαρκείς πιέσεις, κυρίως με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν στοχεύει σε «απτή πρόοδο» σε άλλους τομείς προτεραιότητας, όπως ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα, με στόχο τη «συνετή διαχείριση της σχέσης» των δύο χωρών, καθώς και στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Μίλερ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δαπανήσει ολόκληρο το κονδύλι των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ουκρανίας έως τις 20 Ιανουαρίου, καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν διόρισε τον διπλωμάτη καριέρας Στίβεν Μαλ, πρώην πρεσβευτή σε Πολωνία και Λιθουανία, για να συντονίσει τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Μίλερ. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει έρθει ακόμα σε επαφή με την ομάδα Τραμπ για τη διαδικασία της μεταβίβασης εξουσίας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM