Ένα κόλει ,η Τσέισερ,που εκπαίδευσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wofford της Νότιας Καρολίνας θυμάται πλέον τα ονόματα 1.022 παιχνιδιών, καλύτερα από ότι οι ίδιοι.

Μάλιστα οι ερευνητές σταμάτησαν την εκπαίδευση στα τρία χρόνια λόγω έλλειψης χρονου και είναι σίγουροι ότι η Τσέισερ θα μπορούσε να μάθει κι άλλες λέξεις ,αν η εκπαίδευση συνεχιζόταν.Δεν αρκέστηκαν όμως οι επιστήμονες στην εκμάθηση των λέξεων.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, εξέτασαν αν η Τσέισερ μπορούσε να ξεχωρίσει ότι οι λέξεις αυτές είναι ονόματα αντικειμένων, και όχι εντολές για να φέρει αυτά τα αντικείμενα. Όπως διαπίστωσαν, το κόλεϊ μπορούσε να καταλάβει από την πρώτη φορά συνδυασμούς διαφόρων εντολών και διαφόρων ουσιαστικών. Με άλλα λόγια, η Τσέισερ αντιλαμβάνεται ότι τα ουσιαστικά αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα αντικείμενα ανεξάρτητα από τις ενέργειες που αφορούν τα αντικείμενα αυτά.

Στην τρίτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές έδειξαν ότι η Τσέισερ αντιλαμβάνεται λέξεις που αντιστοιχούν σε κατηγορίες αντικειμένων. Καταλαβαίνει, για παράδειγμα, ότι η λέξη «παιχνίδι» αναφέρεται σε οποιοδήποτε από τα 1.022 αντικείμενα με τα οποία της επιτρέπεται να παίζει.

Στην τέταρτη φάση της μελέτης, η Τσέισερ μπορούσε να μαθαίνει τα ονόματα αντικειμένων διά της εις άτοπον απαγωγής -μπορούσε να συμπεραίνει σε πιο αντικείμενο αντιστοιχούσε μια νέα λέξη αποκλείοντας τα αντικείμενα με γνωστά ονόματα.

Οι ερευνητές είναι τώρα περίεργοι να μάθουν αν αυτές οι εντυπωσιακές ικανότητες κρύβονται και σε άλλες ράτσες σκύλων.

Εδώ η Τσέισερ αποδεικνύει ότι διαθέτei το λεξιλόγιο σχεδόν ενός κυβερνητικού εκπροσώπου:

Πηγή:in.gr

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr