Την ώρα που οι μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης επαναφέρουν τα lockdown και προετοιμάζονται για τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το Ντουμπάι αναδεικνύεται σε άκρως δημοφιλή τουριστικό προορισμό των Ευρωπαίων, για πάρτι και χαλαρές διακοπές εν μέσω πανδημίας. 

 

Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ποδοσφαιρικοί αστέρες, ηθοποιοί και σελέμπριτι ταξίδεψαν στο Ντουμπάι για να διασκεδάσουν, εκμεταλλευόμενοι τα πολύ πιο ελαστικά μέτρα.  Το εμιράτο υποδέχτηκε την νέα χρονιά μαζί με Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους τουρίστες που «πλημμύρισαν» το διεθνές αεροδρόμιο, για να διασκεδάσουν στα ανοιχτά πολυτελή εστιατόρια και τα στολισμένα μπαρ. 

 

Μετά από ένα σκληρό lockdown πέρυσι, η πόλη άρχισε να ανοίγει ξανά την οικονομία της σταδιακά τον Μάιο του 2020 και καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα ταχύτατου εμβολιασμού του πληθυσμού, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης σημειώνουν νέα αύξηση. 

 

«Το Ντουμπάι απομάκρυνε τα εμπόδια, ο κόσμος βλέπει ένα σχετικά ασφαλές μέρος και σχεδιάζει να ταξιδέψει», λέει ο πρόεδρος των ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων του Four Seasons Group σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Σιμόν Κασόν. «Λίγα ξενοδοχεία στον κόσμο απολαμβάνουν την ζήτηση των Four Seasons στο Ντουμπάι». 

 

Από τον Νοέμβριο, η πληρότητα στα δύο ξενοδοχεία της αλυσίδας στο Ντουμπάι αυξάνονται, αγγίζοντας το 90% στο παραλιακό μέτωπο τον Δεκέμβριο. Την πρώτη εβδομάδα του προηγούμενου μήνα, η μέση πληρότητα σε όλη την περιοχή ήταν στο 66%. 

 

Το Ντουμπάι, που επλήγη πολύ χειρότερα από την πανδημία, σε σχέση με την πλουσιότερη πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, υιοθέτησε πιο χαλαρές προϋποθέσεις εισόδου τουριστών για να τονώσει την κίνηση. Οι επισκέπτες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ Covid-19 κατά το check in και να κάνουν ακόμα ένα τεστ κατά την άφιξή τους. Οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και κάτοικοι του Κόλπου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν απλώς ένα PCR τεστ στο αεροδρόμιο. 

 

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που μεταδίδεται ευκολότερα έχει περάσει και στα Εμιράτα και τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες. Οι αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη να τηρούν τα πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

Ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων αποτελούν το ένα τρίτο της οικονομίας, αλλά αρκετοί από τους ξένους που έμεναν στο Ντουμπάι έφυγαν για άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων που στην πλειονότητά τους ήταν ξένοι, έφυγαν για άλλες χώρες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times. 

 

Μέχρι σήμερα, τα ΗΑΕ έχουν καταγράψει σχεδόν 299.000 κρούσματα και 711 θανάτους από κορωνοϊό. Το Ντουμπάι ξεκίνησε αυτόν τον μήνα το πρόγραμμα εμβολιασμού με εμβόλια των BioNTech - Pfizer αποσκοπώντας στο εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο 2021. Με το 9% να έχει ήδη λάβει κάποια δόση του εμβολίου, τα Εμιράτα είναι πλέον δεύτερα στην «κούρσα» των εμβολιασμών πίσω μόνο από το Ισραήλ

 

«Είναι το μόνο μέρος που γνωρίζω στο οποίο μπορείς πραγματικά να ζήσεις μια φυσιολογική ζωή. Έχουν βρει τον τρόπο, υπάρχουν μάσκες παντού», δηλώνει στους FT ένας τραπεζίτης από τη Νέα Υόρκη που μετακόμισε οικογενειακώς στο Ντουμπάι. 

 

Αν και χρόνια υπερπροσφοράς ακινήτων έχουν ρίξει την αγορά κατά 40% από την κορύφωση που είχε σημειώσει το 2014, κάποιες περιοχές αρχίζουν να καταγράφουν νέα αύξηση στις τιμές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 20%. 

 

Ωστόσο πέρα από τον τουρισμό και τα ακίνητα πολλοί κλάδοι έχουν πληγεί σφοδρά. Τον Νοέμβριο οι αναπτυξιακοί δείκτες που συνδέονται με την δραστηριότητα νεοφυών επιχειρήσεων σημείωσαν χαμηλό πέντε μηνών. Θέσεις εργασίας συνεχίζουν να χάνονται σε ποσοστά που είναι τα χαμηλότερα από την αρχή της πανδημίας. 

 

Για να τονωθεί η αγορά, η κυβέρνηση παρουσίασε μία σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων για να προσελκύσει ξένους επενδυτές, αποσύροντας κάποιες προϋποθέσεις για τα ποσοστά των μετοχών. 

 

«Για την ώρα, το πάρτι συνεχίζεται. Οι εορτασμοί της πόλης για την νέα χρονιά συνοδεύτηκαν από παραδοσιακούς ήχους, φωτισμούς και πυροτεχνήματα γύρω από το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο», τον ουρανοξύστη Burj Khalifa, συνοδευόμενα από το χάσταγκ #μείνετε_ασφαλείς. 

 

Η κλιμάκωση του σόου περιλάμβανε και το σλόγκαν του διάδοχου του θρόνου στο Άμπου Ντάμπι και de facto ηγέτη Mohamed bin Zayed Al Nahyan: «Μην ανησυχείτε»

 

Με πληροφορίες από Financial Times