Νορβηγία: Η επίθεση με τόξο «φαίνεται πως ήταν τρομοκρατική ενέργεια»

Νορβηγία: Η επίθεση με τόξο «φαίνεται πως ήταν τρομοκρατική ενέργεια» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η επίθεση με τόξο και βέλη με τους πέντε νεκρούς στη Νορβηγία φαίνεται πως ήταν «τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας της χώρας. 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε ασπαστεί το Ισλάμ και έχει στο παρελθόν του καταδίκες, ενώ είχε χαρακτηριστεί πιθανός ισλαμιστής εξτρεμιστής. 

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας- από 50 έως 70 ετών- έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο, ο ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Κόνγκσμπεργκ. 

«Τα γεγονότα στο Κόνγκσμπεργκ αυτή τη στιγμή φαίνεται πως αποτελούν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά η έρευνα θα καθορίσει με λεπτομέρειες τα κίνητρα», ανακοίνωσε η νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας (PST). Το άτομο που συνελήφθη ήταν γνωστό στις αρχές από το παρελθόν, ανέφερε ακόμη, χωρίς να παράσχει περισσότερες πληροφορίες. 

Ο αρχηγός της νορβηγικής αστυνομίας, Όλε Μπέντρουπ Σάβερουντ, δήλωσε ότι επρόκειτο για άτομο που έχει ασπαστεί το Ισλάμ και υπήρχαν νωρίτερα «φόβοι που σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίησή του», αλλά η εξακρίβωση του κινήτρου «θα είναι περίπλοκη» διαδικασία και θα απαιτήσει χρόνο. 

Ο 37χρονος ομολόγησε την επίθεση, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. «Κάνουμε έρευνα προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προσδιορίσουμε αν αυτή ήταν μία τρομοκρατική επίθεση», συμπλήρωσε ο Σάβερουντ. 

Eκτιμάται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος του. Στο παρελθόν, η αστυνομία είχε ερευνήσει παλιότερες αναφορές για την πιθανή ριζοσπαστικοποίησή του, όμως δεν υπήρχαν άλλες τέτοιες φέτος, σύμφωνα με τον Σάβερουντ. 

Ο δράστης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν αρκετές φορές για ληστείες και παραβάσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με το NRK. Πέρυσι είχαν εκδοθεί περιοριστικά μέτρα που δεν του επέτρεπαν να πλησιάζει δύο στενούς συγγενείς του, καθώς είχε απειλήσει να σκοτώσει ένα από αυτά τα άτομα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ