Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες- Κατηγορείται για «συνωμοσία»

Νικαράγουα: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες- Κατηγορείται για «συνωμοσία» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του συγγραφέα Σέρχιο Ραμίρες εξέδωσε η δικαιοσύνη της Νικαράγουας

Ο συγγραφέας που το 2017 είχε τιμηθεί με το βραβείο Θερβάντες- το σημαντικότερο στον κόσμο της ισπανόφωνης λογοτεχνίας- που κάποτε ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, κατηγορείται για «υποκίνηση μίσους» και «συνωμοσία». 

Κατηγορίες που έχουν ασκηθεί και σε βάρος πολλών άλλων αντιπολιτευόμενων και δυνητικών υποψηφίων για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στη Νικαράγουα.

Ακόμη, ο Ραμίρες φέρεται να έλαβε χρήματα από το Ίδρυμα Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο, θεσμό που κατηγορείται με τη σειρά του για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας της Νικαράγουας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο συγγραφέας, που εγκατέλειψε τη Νικαράγουα τον Ιούνιο, αφού κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος του Ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο, κατηγορείται επίσης ότι έλαβε χρήματα από το πολιτιστικό Ίδρυμα Λουίσα Μερκάδο, με σκοπό την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο 78χρονος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης των σαντινιστών ανταρτών που πήραν την εξουσία το 1979, ανατρέποντας τη δικτατορία των Σαλασάρ. Ήταν αντιπρόεδρος της Νικαράγουας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ορτέγα (1985-1990).

Συγγραφέας του μυθιστορήματος Castigo divino («Θεία τιμωρία»), ο Ραμίρες έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο Alfaguara το 1998 για το βιβλίο του Margarita, está linda la mar («Μαργαρίτα, είναι ωραία η θάλασσα»).

Οι αρχές της Νικαράγουας έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορίες για απόπειρα υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας ή συνωμοσία εναντίον του κράτους σε βάρος 34 αντιπολιτευόμενων, ανάμεσά τους επτά δυνητικών υποψήφιων για την προεδρία, δυνάμει νόμων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, έχουν παραπεμφθεί σε δίκη πάνω από 20 αντιπολιτευόμενοι που έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους πέντε δυνητικοί υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένης της Κριστιάνας Τσαμόρο, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Τσαμόρο, που έφερε το όνομα της μητέρας της. Η Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1990 επικρατώντας του Ορτέγα, προτού εκείνος επανέλθει στην εξουσία το 2007.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Explainer / Explainer: Γιατί ο Μπάλντουιν κατηγορείται για ανθρωποκτονία 18 μήνες μετά;

Αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του ’21 με τον θάνατο της κινηματογραφίστριας Χαλίνα Χάτσινς από αληθινά πυρά, θεωρείται από πολλούς κάτι που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε. Το θέμα είναι «γιατί» -όπως αποκαλύπτεται από mail παραίτησης μέλους του συνεργείου- και πόση ευθύνη έχουν γι’ αυτό οι πλατφόρμες streaming.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ