Breaking news

New York Times: Νεκρός ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο γιος του Οσάμα

New York Times: Νεκρός ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο γιος του Οσάμα Facebook Twitter
Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός.
0

Και η εφημερίδα New York Times επιβεβαιώνει πως είναι νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα Μπιν Λάντεν, που από καιρό θεωρείται κληρονόμος της ηγεσίας της Αλ Κάιντα.

Η εφημερίδα επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ το NBC νωρίτερα είχε επίσης αναφερθεί στον θάνατο του Χάμζα με πληροφορίες από αντίστοιχες πηγές.

Ο γιος του Οσάμα σκοτώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τραμπ, αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επιβεβαιώσουν το θάνατό του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε επικηρύξει έναντι 1 εκατομ. δολαρίων των Χάμζα. Ωστόσο τότε ο γιος του Μπιν Λάντεν  είχε σκοτωθεί, αλλά ο θάνατος του δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί από τους στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε ρόλο στην επιχείρηση που σκότωσε τον νεότερο Μπιν Λάντεν, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο ρόλος αυτός. Οι λεπτομέρειες, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν το θάνατό του με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επειδή αφορούσαν ευαίσθητες επιχειρήσεις και συλλογή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», επανέλαβε δύο φορές όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πληροφορία.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος –και χρισμένος διάδοχος– του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.  Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικύρηξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφβανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.

Διεθνή
0

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM
Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ.λίρες

Διεθνή / Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ. λίρες

Η προσφορά του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και από την βρετανική κυβέρνηση - Στον Κρετίνσκι ανήκει ήδη το 27% της Royal Mail
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM