New York Times: Νεκρός ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο γιος του Οσάμα

New York Times: Νεκρός ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο γιος του Οσάμα Facebook Twitter
Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός.
0

Και η εφημερίδα New York Times επιβεβαιώνει πως είναι νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα Μπιν Λάντεν, που από καιρό θεωρείται κληρονόμος της ηγεσίας της Αλ Κάιντα.

Η εφημερίδα επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ το NBC νωρίτερα είχε επίσης αναφερθεί στον θάνατο του Χάμζα με πληροφορίες από αντίστοιχες πηγές.

Ο γιος του Οσάμα σκοτώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τραμπ, αλλά χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να επιβεβαιώσουν το θάνατό του, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους ΝΥΤ.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών είχε επικηρύξει έναντι 1 εκατομ. δολαρίων των Χάμζα. Ωστόσο τότε ο γιος του Μπιν Λάντεν  είχε σκοτωθεί, αλλά ο θάνατος του δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί από τους στρατιωτικούς και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έπαιξε ρόλο στην επιχείρηση που σκότωσε τον νεότερο Μπιν Λάντεν, αλλά δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο ρόλος αυτός. Οι λεπτομέρειες, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν το θάνατό του με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, επειδή αφορούσαν ευαίσθητες επιχειρήσεις και συλλογή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», επανέλαβε δύο φορές όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πληροφορία.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος –και χρισμένος διάδοχος– του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.  Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικύρηξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφβανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM