Νέο «παγκόσμιο ρεκόρ» κεραυνού- Κάλυψε οριζόντια απόσταση 700 χλμ., στη Βραζιλία

Νέο «παγκόσμιο ρεκόρ» κεραυνού- Κάλυψε οριζόντια απόσταση 700 χλμ., στη Βραζιλία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι πιστοποίησε δύο νέα «παγκόσμια ρεκόρ» σε ό,τι αφορά στους κεραυνούς.

Πρόκειται για το ρεκόρ για τον κεραυνό που κάλυψε τη μεγαλύτερη οριζόντια απόσταση- ξεπέρασε τα 700 χλμ.- και αυτόν με τη μεγαλύτερη διάρκεια, που καταγράφηκαν στη Βραζιλία το 2018 και την Αργεντινή το 2019, αντίστοιχα. Η επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού επισημοποίησαν αυτά τα δύο ρεκόρ με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερα είναι σχεδόν διπλάσια από τα προηγούμενα ρεκόρ.

 

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε το μεγαλύτερο εύρος ενός κεραυνού, που κάλυψε μια οριζόντια απόσταση 709 χλμ. (με απόκλιση 8 χλμ.), στη νότια Βραζιλία, στις 31 Οκτωβρίου 2018. Η απόσταση αυτή, σημειώνει ο Οργανισμός, είναι ίση με αυτή από τη Βοστώνη ως την Ουάσινγκτον ή από το Λονδίνο ως τα ελβετικά σύνορα κοντά στη Βασιλεία. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 321 χλμ. και αφορά κεραυνό που είχε καταγραφεί στην Οκλαχόμα στις 20 Ιουνίου 2007.

Επίσης, διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη διάρκεια ενός και μόνο κεραυνού. Ήταν 16,73 δευτερόλεπτα και καταγράφηκε στη βόρεια Αργεντινή στις 4 Μαρτίου 2019. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 7,73 δευτερόλεπτα και είχε καταγραφεί στις 30 Αυγούστου 2012, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή της Γαλλίας.

Νέο «παγκόσμιο ρεκόρ» κεραυνού- Κάλυψε οριζόντια απόσταση 700 χλμ., στη Βραζιλία Facebook Twitter

«Είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα ρεκόρ, τα οποία θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία ανίχνευσης κεραυνών», δήλωσε ο Ράνταλ Σέρβενι, επικεφαλής εισηγητής στην επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM