Νέο βίντεο του Al Jazeera για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο

Νέο βίντεο του Al Jazeera για τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο Facebook Twitter
0

Στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο αναφέρεται νέα αποκαλυπτική έρευνα του δικτύου Αl Jazeera, η οποία όμως ξεκινά από τις επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Al Jazeera, αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες μπορούν να αγοραστούν εύκολα από εγκληματίες, οι οποίοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα. Όπως αποκαλύπτει, μυστική έρευνα του Al Jazeera, μεσάζοντες μπορούν με διάφορους τρόπους να αποκρύψουν την πραγματική ταυτότητα και το ποινικό μητρώο ενός εγκληματία, να του δώσουν το «χρυσό διαβατήριο» και να εξαπατήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές. 

«Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι θυμωμένοι γιατί η έρευνα δείχνει την παθογένεια του αγγλικού ποδοσφαιρικού συστήματος σε κεφάλαια και ακατάλληλους ιδιοκτήτες για τους συλλόγους τους», δήλωσε ο Ben Cowdock της Transparency International, ο οποίος ερευνά υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Στο βίντεο του Al Jazeera, οι δημοσιογράφοι, παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, και μάλιστα έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera συνάντησαν τον Κρίστοφερ Σάμιουελσον, χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με εξειδίκευση σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο εν λόγω μεσάζοντας είναι γνωστός με το προσωνύμιο «ο μάγος». Σύμφωνα με τον αναλυτή, Adrian Gatton, ο Σάμιουελσον «μπορεί να εξαφανίσει έναν ελέφαντα».

Ο Σάμιουελσον εξήγησε στους υποτιθέμενους συνεργάτες του επενδυτή, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο συνεργάτης του, ιδιωτικός ερευνητής και πρώην ντετέκτιβ της Scotland Yard Κέιθ Χάντερ χρησιμοποιούν «βρώμικα κόλπα» για να επισφραγίσουν τις συμφωνίες.

Ο Σάμιουελσον και ο συνεργάτης του, Χάντερ, δήλωσαν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον υποτιθέμενο επενδυτή να αποκτήσει νέο διαβατήριο και ένα άλλο όνομα για να εξαπατήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές.

«Το κάναμε πολλές, πολλές φορές για άλλους που, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το αφεντικό σας», είπε ο Χάντερ.

Ο Χάντερ στη συνέχεια υποστήριξε ότι έχει κάποιες επαφές στην Κύπρο. Με μια σειρά συναντήσεων, και μέσα από ένα δίκτυο γνωριμιών με άτομα σε καίριες θέσεις συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή, ο Χάντερ θα μπορούσε να βοηθήσει τον υποτιθέμενο επενδυτή να αποκτήσει διαβατήριο της ΕΕ με νέο όνομα, αναφέρει το Αl Jazeera. Παρά το γεγονός ότι αν ένας επενδυτής είχε καταδικαστεί, απορρίπτεται από το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων.

Οι αποκαλύψεις για τα κυπριακά διαβατήρια ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 και οδήγησαν σε παραιτήσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων, έρευνες σε Κύπρο και ΕΕ,  σε αλλαγές στην έκδοση διαβατηρίων για επενδύσεις και σε σφοδρές αντιδράσεις φορέων και πολιτών κατά της διαφθοράς στην Κύπρο.

Η απάντηση της Προεδρίας της Κύπρου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Μανιάνας Καλογεράκη, εκτός από το βίντεο του Al Jazeera, το φως της δημοσιότητας βλέπει και ένα δημοσίευμα για τις σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz από το OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Η ιστοσελίδα που ασχολείται με τα θέματα διαφθοράς, παρουσιάζει φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα της έπαυλης την οποία φέρεται ο Σαουδάραβας να αγόρασε κοντά στην προεδρική κατοικία στη Λεμεσό. Το δημοσίευμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  αναφέρεται στις συζητήσεις που υπήρξαν στην Κύπρο αναφορικά με τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη με το τζετ του συγκεκριμένου επενδυτή στις Σεϋχέλλες, τη σχετική έρευνα του Γενικού Ελεγκτή καθώς και στις συζητήσεις που έγιναν στο κοινοβούλιο.

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το δίκτυα OCCRP και Al Jazeera, η Προεδρία της Δημοκρατίας επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

«1. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του OCCRP πρόκειται περί αναδημοσιεύσεων αναληθών ισχυρισμών που προβλήθηκαν και στο παρελθόν και αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης τόσο από την επιτροπή Kαλογήρου όσο και από τη διερευνητική επιτροπή Νικολάτου. Τα πορίσματα και των δυο επιτροπών διαψεύδουν το δημοσίευμα και γεννούν ερωτήματα ως προς το ποιο σκοπό και στόχο εξυπηρετούν την παρούσα χρονική περίοδο. Να σημειωθεί πως, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, ουδέν στοιχείο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναλλαγές του Σαουδάραβα επενδυτή.

2. Τα όσα αναφέρονται στην ερευνά του Al Jazeera και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελούν παρά παραπομπή σε πράξεις ή ενέργειες που οφείλονταν στα κενά, τις αδυναμίες ή και παραλείψεις εποπτικού ελέγχου του επενδυτικού προγράμματος που έχει ήδη οριστικά καταργηθεί. Υπενθυμίζεται πως υστέρα από τα όσα καταγράφηκαν με ήχο και εικόνα από το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο συστάθηκε διερευνητική επιτροπή υπό τον κ. Νικολάτο, τα ευρήματα της οποίας οδήγησαν σε προτάσεις ανακλήσεων της κυπριακής υπηκοότητας όσων παρανόμως την απέκτησαν, αλλά και σε ποινικές έρευνες εναντίον όσων δολίως εκμεταλλεύτηκαν το Πρόγραμμα.

‘Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και, όπως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δηλώσει, η Νομική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις για όσους τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών δικαιολογούν κάτι ανάλογο. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πως καθ’ οιονδήποτε χρόνο οποιοσδήποτε Υπουργός της Κυβέρνησης έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο για τους σκοπούς που ισχυρίζεται συγκεκριμένο πρόσωπο που παρουσιάζεται στο βίντεο του Al Jazeera. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τα οποία προβλήματα προκάλεσε το καταργηθέν επενδυτικό πρόγραμμα». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM