Νέα Υόρκη: Υποψήφιος δήμαρχος των Δημοκρατικών ο 33χρονος Ζοχράν Μαμντάνι

Ανατροπή στον δήμο της Νέας Υόρκης: Νικητής των Δημοκρατικών ο 33χρονος Ζοχράν Μαμντάνι Facebook Twitter
Ο 33χρονος μουσουλμάνος Ζοχράν Μαμντάνι είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον δήμο της Νέας Υόρκης
0

Ως «εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή» περιγράφει το BBC, τη νίκη του 33χρονου Ζοχράν Μαμντάνι, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για τον δήμο της Νέας Υόρκης.

Έχοντας απέναντί του τον κεντρώο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτη της Νέας Υόρκης έως το 2021, ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος Μαμντάνι, συγκεντρώνει το 43,5% των ψήφων, ενώ ο Κουόμο το 36,4% (καταμετρημένο το 93%).

Ο Ζοχράν Μαμντάνι, βγήκε νικητής από την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έναντι του φαβορί Κουόμο, έπειτα από μια εκστρατεία κατά της υψηλού κόστους ζωής και με τη δέσμευση ότι θα φορολογήσει τα υψηλότερα εισοδήματα.

«Είναι τιμή μου να είμαι ο Δημοκρατικός σας υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης», δήλωσε ο Μαμντάνι από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής του εκστρατείας στο Κουίνς.

«Με το όραμα μιας πόλης που θα μπορεί να αντέξει οικονομικά κάθε Νεοϋορκέζος, κερδίσαμε», συνέχισε στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας την υπόσχεσή του να απορρίψει τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να κυβερνήσει την πόλη «ως πρότυπο για το Δημοκρατικό Κόμμα».

Η υπεροχή του Μαμντάνι αιφνιδίασε. Το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε, ήλθε εν μέσω σφοδρών επιθέσεων από τον Τραμπ εναντίον των αμερικανικών μεγάλων πόλεων, τις οποίες, όπως δηλώνει, κυβερνούν «ακροαριστεροί Δημοκράτες» «με άρρωστο πνεύμα», και την ώρα που το Δημοκρατικό κόμμα δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο στέλεχος αρκετά ικανό να αντιταχθεί στον Ρεπουμπλικάνο.

Οι δεσμεύσεις του Ζοχράν Μαμντάνι

Με τη σειρά του, ο ηττημένος της διαδικασίας, Κουόμο, παραδέχθηκε τη νίκη του 33χρονου. «Απόψε δεν ήταν η βραδιά μας (…) Κέρδισε εκείνος (σ.σ. Ζοχράν Μαμντάνι)», παραδέχθηκε ο 67χρονος πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Η νίκη Ζοχράν Μαμντάνι είναι έκπληξη και αυτό γιατί ο 33 ετών «προοδευτικός και μουσουλμάνος», όπως δηλώνει ο ίδιος, βρισκόταν 30 ποσοστιαίες μονάδες πίσω του κεντρώου Κουόμο στις δημοσκοπήσεις.

Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ενθουσιασμό ενός «στρατού» νεαρών εθελοντών που όργωσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης μεταφέροντας τα μηνύματα με τις δεσμεύσεις του να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος διαβίωσης.

Από τις υποσχέσεις του, ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία, τους παιδικούς σταθμούς και το πάγωμα των ενοικίων σε κάποια κτίρια, αλλά και την κατασκευή 200.000 νέων κατοικιών τα επόμενα δέκα χρόνια. Όλες αυτές τις κοινωνικές παροχές σκοπεύει να τις χρηματοδοτήσει με τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.

Γεννημένος στην Ουγκάντα από οικογένεια Ινδών, ο Μαμντάνι θα είναι, εφόσον εκλεγεί, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είχε τη στήριξη προσωπικοτήτων της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτέζ.

«Συγχαρητήρια στον Ζοχράν Μαμντάνι και στους χιλιάδες υποστηρικτές του για την εξαιρετική τους προεκλογική εκστρατεία. Αντιμετωπίσατε το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο και κερδίσατε», έγραψε ο Σάντερς στο Χ.

«Οι δισεκατομμυριούχοι και οι λομπίστες ξόδεψαν εκατομμύρια εναντίον σας (…) και κερδίσατε», σχολίασε η Οκάσιο- Κορτέζ.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων του

Όσο για τη φθινοπωρινή προεκλογική εκστρατεία, οι New York Times εκτιμούν, ότι μπορεί να είναι ασυνήθιστα ανταγωνιστική. Ο προερχόμενος από τους Δημοκρατικούς, δήμαρχος Ερικ Ανταμς, θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ως ανεξάρτητος. Από την άλλη, θέτει υποψηφιότητα και ο Κέρτις Σλίουα, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2021,που έλαβε το χρίσμα του κόμματος χωρίς προκριματικές εκλογές. Στην προεκλογική εκστρατεία μπαίνει και ο ανεξάρτητος δικηγόρος Τζιμ Γουόλντεν.

«Ο Ζόχραν Μαμντάνι είναι πολύ ακραίος για μια πόλη που βρίσκεται ήδη σε αναταραχή», εκτίμησε από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη δημαρχία Σλίουα, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός που είναι γνωστός επειδή ίδρυσε μια ομάδα περιπολίας πολιτών, τους Guardian Angels. Ο Σλίουα ήταν υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και το 2021, αλλά τότε έχασε από τον Έρικ Άνταμς.

«Δεν είναι τώρα ώρα για ακραία πολιτική. Είναι ώρα για μια πραγματική ηγεσία», τόνισε.

Η Νέα Υόρκη «αξίζει έναν δήμαρχο που είναι περήφανος να θέτει υποψηφιότητα με βάση τα επιτεύγματά του, όχι (...) έναν δήμαρχο που δεν έχει κανένα επίτευγμα. Αξίζουμε έναν δήμαρχο που θα συνεχίσει να μειώνει την εγκληματικότητα, να στηρίζει την αστυνομία μας και να καταπολεμά τον αντισημιτισμό», απάντησε ο απερχόμενος δήμαρχος Έρικ Άνταμς, ο οποίος είχε εκλεγεί με το Δημοκρατικό κόμμα, αλλά τώρα σχεδιάζει να θέσει ξανά υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος.

Η πτώση του Άνταμς ήλθε μετά από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς στα οποία φέρεται να εμπλέκεται το όνομά του, αλλά και την προσέγγισή του στον Τραμπ.

Ο Μαμντάνι έχει δεχθεί επικρίσεις από τους πολιτικούς και όχι μόνο αντιπάλους του και για τις φιλοπαλαιστινιακές του θέσεις και για το γεγονός ότι κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία».

Εντούτοις, το βασικό μήνυμα της εκστρατείας του εστίαζε στη μείωση του κόστους ζωής και αυτό φαίνεται πως έπεισε τους κατοίκους της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM