Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες από το Oruc Reis, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε σήμερα, Σάββατο, το πρωί Navtex για έρευνες από το Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική οδηγία έχει ισχύ έως τις 29 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ ο Ακάρ, σε ομιλία του δήλωσε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο και επέκρινε ως «ασύμβατη με τις ηθικές αξίες» την εκμετάλλευση αυτών των κινήσεων για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε το επιχείρημα της Άγκυρας ότι η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και συνέχισε:

«Παραβλέπουν τις ενέργειές τους στα νησιά- των οποίων η κυριαρχία δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα με κανέναν τρόπο- και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες που έχουμε κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικά λάθος προσέγγιση, που δεν ταιριάζει σε καλό γείτονα. Κάνουν τις πιο λάθος κινήσεις, ενάντια στη χείρα φιλίας μας».

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι υπέρ των πολιτικών λύσεων, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Έχουμε δείξει τις καλές μας προθέσεις, περιμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Anadolu. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας «Πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μια τουρκική παρουσία στην Κύπρο, ότι οι Τούρκοι ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους».

Η νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis- Ο Ακάρ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου Facebook Twitter

upd: Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM