Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου Facebook Twitter
0

Iσπανοί ερευνητές ξεκίνησαν μια νέα απόπειρα να επιλύσουν τελικά τη διαμάχη σχετικά με την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου.

Διάφορες θεωρίες ισχυρίζονται ότι ο εξερευνητής κατάγεται από την Πορτογαλία ή την Ισπανία και όχι την Ιταλία, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι μελετητές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά μας για την ιταλική καταγωγή του, αλλά μπορούμε να παρέχουμε αντικειμενικά δεδομένα, που μπορούν να σφραγίζουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες", δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, επικεφαλής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. 

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451.

Το πανεπιστήμιο φιλοξένησε μια συνάντηση εναλλακτικών θεωριών σχετικά με τη γενέτειρα του Κολόμβου, μεταξύ των οποίων η Βαλένθια, η Espinosa de Henares, η Γαλικία και η Μαγιόρκα, καθώς και η περιοχή Alentejo της Πορτογαλίας.

«Ελπίζω με αυτήν την έρευνα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που μας ενώνει στον κοινό μας στόχο. Δηλαδή να δείξουμε ότι ο Κολόμβος ήταν Ισπανός ευγενής και όχι Γενουάτης ναυτικός», δήλωσε ο Αλφόνσο Σάντσεζ, ερασιτέχνης ερευνητής και ιστορικός συγγραφέας, που υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στην Espinosa de Henares στην κεντρική Ισπανία.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας DNA σε μικροσκοπικά δείγματα αυτών, που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι τα λείψανα του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο, θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική και θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο.

Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν το 2004-2005 και η ανάλυση DNA θα συνεχιστεί μετά από 16ετή διακοπή λόγω τεχνολογικών προκλήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου υλικού δείγματος θα σπαταληθεί σε αντάλλαγμα για πολύ λίγα δεδομένα.

"Η ομάδα μας συμφώνησε σε μια ηθική προσέγγιση. Περιμένουμε μια τεχνολογική ανάπτυξη που έχει συμβεί πλέον", δήλωσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Hispaniola, το οποίο τώρα μοιράζεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια έφτασαν στη Σεβίλλη το 1898.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM