Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου Facebook Twitter
0

Iσπανοί ερευνητές ξεκίνησαν μια νέα απόπειρα να επιλύσουν τελικά τη διαμάχη σχετικά με την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου.

Διάφορες θεωρίες ισχυρίζονται ότι ο εξερευνητής κατάγεται από την Πορτογαλία ή την Ισπανία και όχι την Ιταλία, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι μελετητές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά μας για την ιταλική καταγωγή του, αλλά μπορούμε να παρέχουμε αντικειμενικά δεδομένα, που μπορούν να σφραγίζουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες", δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, επικεφαλής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. 

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451.

Το πανεπιστήμιο φιλοξένησε μια συνάντηση εναλλακτικών θεωριών σχετικά με τη γενέτειρα του Κολόμβου, μεταξύ των οποίων η Βαλένθια, η Espinosa de Henares, η Γαλικία και η Μαγιόρκα, καθώς και η περιοχή Alentejo της Πορτογαλίας.

«Ελπίζω με αυτήν την έρευνα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που μας ενώνει στον κοινό μας στόχο. Δηλαδή να δείξουμε ότι ο Κολόμβος ήταν Ισπανός ευγενής και όχι Γενουάτης ναυτικός», δήλωσε ο Αλφόνσο Σάντσεζ, ερασιτέχνης ερευνητής και ιστορικός συγγραφέας, που υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στην Espinosa de Henares στην κεντρική Ισπανία.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας DNA σε μικροσκοπικά δείγματα αυτών, που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι τα λείψανα του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο, θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική και θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο.

Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν το 2004-2005 και η ανάλυση DNA θα συνεχιστεί μετά από 16ετή διακοπή λόγω τεχνολογικών προκλήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου υλικού δείγματος θα σπαταληθεί σε αντάλλαγμα για πολύ λίγα δεδομένα.

"Η ομάδα μας συμφώνησε σε μια ηθική προσέγγιση. Περιμένουμε μια τεχνολογική ανάπτυξη που έχει συμβεί πλέον", δήλωσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Hispaniola, το οποίο τώρα μοιράζεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια έφτασαν στη Σεβίλλη το 1898.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM