Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου

Νέα μελέτη με δείγμα DNA για την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου Facebook Twitter
0

Iσπανοί ερευνητές ξεκίνησαν μια νέα απόπειρα να επιλύσουν τελικά τη διαμάχη σχετικά με την πραγματική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου.

Διάφορες θεωρίες ισχυρίζονται ότι ο εξερευνητής κατάγεται από την Πορτογαλία ή την Ισπανία και όχι την Ιταλία, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι μελετητές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά μας για την ιταλική καταγωγή του, αλλά μπορούμε να παρέχουμε αντικειμενικά δεδομένα, που μπορούν να σφραγίζουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες", δήλωσε ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, επικεφαλής επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. 

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451.

Το πανεπιστήμιο φιλοξένησε μια συνάντηση εναλλακτικών θεωριών σχετικά με τη γενέτειρα του Κολόμβου, μεταξύ των οποίων η Βαλένθια, η Espinosa de Henares, η Γαλικία και η Μαγιόρκα, καθώς και η περιοχή Alentejo της Πορτογαλίας.

«Ελπίζω με αυτήν την έρευνα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα που μας ενώνει στον κοινό μας στόχο. Δηλαδή να δείξουμε ότι ο Κολόμβος ήταν Ισπανός ευγενής και όχι Γενουάτης ναυτικός», δήλωσε ο Αλφόνσο Σάντσεζ, ερασιτέχνης ερευνητής και ιστορικός συγγραφέας, που υποστηρίζει ότι ο Κολόμβος γεννήθηκε στην Espinosa de Henares στην κεντρική Ισπανία.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου της έρευνας DNA σε μικροσκοπικά δείγματα αυτών, που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι τα λείψανα του Κολόμβου, του γιου του Φερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο, θα αναλυθούν ανεξάρτητα από εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική και θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο.

Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν το 2004-2005 και η ανάλυση DNA θα συνεχιστεί μετά από 16ετή διακοπή λόγω τεχνολογικών προκλήσεων, πράγμα που σήμαινε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου υλικού δείγματος θα σπαταληθεί σε αντάλλαγμα για πολύ λίγα δεδομένα.

"Η ομάδα μας συμφώνησε σε μια ηθική προσέγγιση. Περιμένουμε μια τεχνολογική ανάπτυξη που έχει συμβεί πλέον", δήλωσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Hispaniola, το οποίο τώρα μοιράζεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.

Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια έφτασαν στη Σεβίλλη το 1898.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM