Νέα επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Παλιάς Πόλης στη Μοσούλη

Νέα επιχείρηση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Παλιάς Πόλης στη Μοσούλη Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα μια νέα επίθεση στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το τελευταίο προπύργιό τους στην πόλη αυτή, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.


Η Μοσούλη, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, έπεσε στα χέρια των σουνιτών μαχητών του ΙΚ το 2014, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους έξι μήνες.


Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα δεν έχει σημειωθεί σχεδόν καμία πρόοδος, καθώς οι τζιχαντιστές κρατούν την πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη στη δυτική Μοσούλη. Τα άρματα μάχης και τα βαρέα οχήματα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα αυτόν λόγω των πολύ στενών δρόμων.


Άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Ιράκ προωθήθηκαν σήμερα κατά 200 μέτρα και πλησίασαν πιο κοντά στο τέμενος αλ Νούρι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού. Το τέμενος αυτό είναι συμβολικής σημασίας επειδή από εκεί ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάνι αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου».


Ένας λοχαγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας είπε ότι η σημερινή προώθηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες και ότι οι στρατιώτες μάχονται τους τζιχαντιστές από σπίτι σε σπίτι. «Οι μοτοσικλετιστές αυτοκτονίας είναι πλέον το αγαπημένο όπλο (του Ισλαμικού Κράτους) μέσα στην Παλιά Πόλη», εξήγησε. «Πρέπει να προσέχουμε το κάθε σπίτι για να αποφύγουμε τους βομβιστές που επιτίθενται με μοτοσικλέτες φορτωμένες με εκρηκτικά», πρόσθεσε.


Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στην Παλιά Πόλη, ενώ τουλάχιστον 300.000 έφυγαν αφότου ξεκίνησε η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, τον Οκτώβριο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM