Νέα εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Νέα εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτία από την πρωθυπουργό Στέρτζον Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Νέα εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας άρχισε η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζον, παρουσιάζοντας την πρώτη μιας σειράς από λευκές βίβλους που καλούν σε ρήξη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, το Brexit, την Covid, τον (Βρετανό πρωθυπουργό) Μπόρις Τζόνσον, είναι καιρός να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό και καλύτερο όραμα» δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι καιρός να μιλήσουμε για ανεξαρτησία», πρόσθεσε η αρχηγός του κόμματος SNP, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, εκτιμώντας πως έχει «μια αναμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» προς την κατεύθυνση αυτή μετά τη νίκη του σχηματισμού της στις τοπικές εκλογές του 2021.

Η Νίκολα Στέρτζον επιθυμεί να οργανώσει μέχρι το 2023 ένα νέο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκωτίας, παρά την άρνηση του Λονδίνου και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα, το 2014, οι ψηφοφόροι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία με ποσοστό 55%.

Η Στέρτζον εκτιμά πως το Brexit, στο οποίο αντιτάσσονται οι Σκωτσέζοι, άλλαξε τα δεδομένα και πως η Σκωτία πρέπει πλέον να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο κράτος.

«Το Brexit μας ξερίζωσε από την ΕΕ και από την ενιαία αγορά ενάντια στη βούλησή μας, με τεράστιες ζημιές για το εμπόριο, τις συνθήκες ζωής και τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο, (...) παραμένουμε συνδεδεμένοι με ένα βρετανικό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που μας υποχρεώνει σε απογοητευτικά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, τα οποία πιθανόν να επιδεινωθούν μάλλον, παρά να βελτιωθούν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» ρώτησε η Νίκολα Στέρτζον. «Ή αντίθετα θα σηκώσουμε τα μάτια μας με ελπίδα και αισιοδοξία και θα εμπνευστούμε από συγκρίσιμες χώρες σε όλη την Ευρώπη;»

Το πρώτο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και το οποίο αναλύει τις επιδόσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Ελβετία ή το Βέλγιο, δείχνει πως αυτές είναι «περισσότερο ευήμερες, περισσότερο δίκαιες, περισσότερο παραγωγικές από το Ηνωμένο Βασίλειο»  υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

«Γιατί όχι και η Σκωτία;», η οποία έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους, μια σημαντική αγροδιατροφική βιομηχανία και μια πλούσια φυσική κληρονομιά, επέμεινε.

Άλλα έγγραφα πρόκειται να ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σχετικά με το νόμισμα, τα δημόσια οικονομικά, την κοινωνική ασφάλιση, το εμπόριο και την ασφάλεια, ή ακόμη την ένταξη στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διεθνή / «Τα γυρίζει» ο Τραμπ για τον Μαμντάνι: Τώρα λέει πως θα συναντηθεί με τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Ο νέος δήμαρχος έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου, αν αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τους Νεοϋορκέζους
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM