Νέα απολογία Τζόνσον για το partygate: Η συγγνώμη δεν αρκεί, πρέπει να μάθουμε απ΄ ό,τι έγινε

Ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Μία ακόμη «συγγνώμη» ακούστηκε σήμερα, στην Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση του πολυαναμενόμενης έκθεσης της ανώτατης υπαλλήλου Σου Γκρέι για τα πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ τους τελευταίους 20 μήνες εν μέσω lockdown και πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε «που απλά δεν τα κάναμε σωστά», όπως είπε, και «τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτό το θέμα». Δεν ωφελεί να λέμε ότι αυτό ή εκείνο ήταν εντός των κανόνων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι κατανοεί τον θυμό των πολιτών.

«Ζητήσαμε από τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα να κάνουν τις πιο ασυνήθιστες θυσίες - να μην συναντήσουν αγαπημένα πρόσωπα, να μην επισκεφτούν συγγενείς πριν πεθάνουν και καταλαβαίνω τον θυμό που νιώθουν. Αλλά δεν αρκεί να λέμε συγγνώμη. Αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και πρέπει να μάθουμε», ανέφερε.

«Ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία πρέπει ακόμη να ολοκληρώσει την έρευνά της, και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένα γεγονότα στην έκθεση της Σου Γκρέι, αποδέχομαι φυσικά τα γενικά ευρήματα της Σου Γκρέι πλήρως και κυρίως τη σύστασή της ότι πρέπει να μάθουμε από αυτά τα γεγονότα και να δράσουμε τώρα».

Partygate: Δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνιγκ Στριτ 

Μεταξύ άλλων, η Σου Γκρέι αναφέρει στο πόρισμά της ότι κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν. Δεν διστάζει δε να κάνει λόγο ακόμη και για αποτυχία ηγεσίας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, η 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ». «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».

Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης. «Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή».

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται: «Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».
 

Με πληροφορίες BBC, Guardian, Independent & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM