Δεκάδες ένοπλοι εισέβαλαν τη νύχτα στους κοιτώνες σχολείου θηλέων στη βορειοδυτική Νιγηρία και απήγαγαν δεκάδες μαθήτριες.

 

«Περισσότερα από 300 κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο καθηγητής του σχολείου της Ζανγκέμπε, στην πολιτεία Ζαμφάρα. Άλλος εκπαιδευτικός δήλωσε στο BBC ότι από τις 421 μαθήτριες που βρίσκονταν στο σχολείο έχουν καταμετρηθεί.

Ανήσυχοι γονείς έχουν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο, ενώ κάποιοι από αυτούς ήδη κάνουν έρευνες στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για μία ακόμη μαζική απαγωγή για λύτρα στην περιοχή όπου δρουν ένοπλες ομάδες, οι οποίες τρομοκρατούν τους κατοίκους και λεηλατούν χωριά.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα 42 άνθρωποι- ανάμεσά τους 27 μαθητές- απήχθησαν στην πολιτεία του Νίγηρα, στην κεντροδυτική Νιγηρία και ακόμη δεν έχουν απελευθερωθεί. Στις αρχές Δεκεμβρίου απήχθησαν περισσότερα από 300 αγόρια στην Κανκάρα, που αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από διαπραγματεύσεις.

 

Συχνά οι ένοπλες ομάδες κρύβονται σε καταυλισμούς στο δάσος του Ρούγκου που εκτείνεται σε τέσσερις πολιτείες στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία. Κίνητρό τους είναι το κέρδος, αλλά ορισμένες από αυτές τις ομάδες αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες είναι παρούσες στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.

 

Από το 2011 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σε αυτές τις βιαιότητες, ενώ πάνω από 200.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με περσινή έκθεση της International Crisis Group.

 

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr