Ναμίμπια: Πέθανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάγκε Γκέινγκομπ

Ναμίμπια: Πέθανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάγκε Γκέινγκομπ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Πέθανε σήμερα το πρωί ο Χάγκε Γκέινγκομπ, ο πρόεδρος της Ναμίμπιας, σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Βιντχούκ.

Ο Χάγκε Γκέινγκομπ πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στα social media η προεδρία της Ναμίμπιας, σημειώνοντας πως νοσηλευόταν αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο.

Η ανακοίνωση στα social media υπογράφηκε από τον μεταβατικό νέο αρχηγό του κράτους, τον Νανγκόλο Μπούμπα, ως τώρα αντιπρόεδρο της χώρας. «Με τη μεγαλύτερη θλίψη σας ενημερώνουμε ότι ο αγαπημένος μας δρ. Χάγκε Γκότφριντ Γκέινγκομπ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ναμίμπιας, πέθανε σήμερα» στο νοσοκομείο Lady Pohamba όπου «του παρεχόταν ιατρική θεραπεία».

Διευκρινίστηκε επίσης πως ο Χάγκε Γκέινγκομπ, πρόεδρος της Ναμίμπιας από το 2014, είχε στο πλευρό του τη σύζυγό του και τα παιδιά του όταν έφυγε από τη ζωή, διευκρινίζεται.

Τον περασμένο μήνα, η προεδρία ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας αποκαλύφθηκε η παρουσία «καρκινικών κυττάρων» στον οργανισμό του προέδρου, συμπληρώνοντας ότι θα του παρεχόταν η «προσήκουσα θεραπεία» κι ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ήταν γνωστό πως ο Χάγκε Γκέινγκομπ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ήδη προτού αναλάβει την προεδρία. Το 2013 είχε χειρουργηθεί στον εγκέφαλο. Την περασμένη χρονιά, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην αορτή στη Νότια Αφρική. Εξελέγη πρόεδρος το 2014 και ξανά το 2019, ενώ ο Χάγκε Γκέινγκομπ ήταν προηγουμένως πρωθυπουργός για 12 χρόνια, καταγράφοντας ρεκόρ μακροβιότητας στη θέση στη Ναμίμπια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM