Μπουτάν: Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό - 10 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου

Μπουτάν: Πρώτος θάνατος από κορωνοϊό - 10 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου Facebook Twitter
Getty Images
0

Το Μπουτάν, το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων, ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 περίπου δέκα μήνες αφού εντόπισε τον ιό και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την ασθένεια κυρίως απομονώνοντας την εξαρτώμενη από τον τουρισμό χώρα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας του Μπουτάν ανέφερε πως ένας 34χρονος άνδρας με χρόνια ηπατική ασθένεια και νεφρική ανεπάρκεια, που είχε βρεθεί θετικός στην COVID-19, κατέληξε σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Τίμφου. Το Μπουτάν έχει καταγράψει 767 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, έχοντας διενεργήσει λίγο πάνω από 300.000 τεστ αφότου εντόπισε την πρώτη μόλυνση σε έναν Αμερικανό τουρίστα τον περασμένο Μάρτιο.

Παίρνοντας γρήγορα μέτρα, η χώρα των περίπου 750.000 κατοίκων έκλεισε για τους επισκέπτες και επέβαλε υποχρεωτική καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από το εξωτερικό. Από τότε, το Μπουτάν κράτησε σφραγισμένα τα σύνορά του, επέβαλε δύο φορές λοκντάουν και ενέτεινε τη διενέργεια τεστ και ελέγχων (screening) στα σημεία εισόδου, περιλαμβανομένου του μοναδικού διεθνούς αεροδρομίου του στο Πάρο.

Η χώρα καταγράφει τώρα 13 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο καθημερινά, περίπου το 56% της κορύφωσης όπου είχε φθάσει στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και έχει μολύνει τουλάχιστον 87,4 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 10 εκατ. μολύνσεων στη γειτονική Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα σε αριθμό μολύνσεων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 120 χώρες και περιοχές μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, με μόνο έναν μικρό αριθμό χωρών μέχρι τώρα να μην έχουν αναφέρει κανέναν θάνατο. Σύμβουλος του υπουργείου Υγείας του Μπουτάν δήλωσε πως ο 34χρονος ήταν σε απομόνωση και είχε βρεθεί θετικός στην COVID-19 δύο φορές αυτήν την εβδομάδα.

«Δεν ήταν εύκολο και ξεκάθαρο να κατατάξουμε αυτήν την περίπτωση ως έναν θάνατο από COVID-19», δήλωσε ο δρ Τσόκεϊ στην εφημερίδα Kuensel του Μπουτάν (η εφημερίδα ανέφερε μόνο ένα όνομα). «Όμως αφού πέθανε με COVID-19, θεωρήσαμε τον θάνατό του ως έναν θάνατο από COVID-19», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM