Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε απόψε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η «βρετανική» όπως ονομάστηκε από πολλά ΜΜΕ ενδέχεται να συνδέεται με «υψηλότερο βαθμό θνητότητας» για τους ασθενείς.

 

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι [...] η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία – ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς έδωσε ένα παράδειγμα: «Αν ανάμεσα σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο αρχικός ιός μπορούσε να σκοτώσει 10, η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να σκοτώσει 13 με 14».

 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πάντως πως με βάση όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία -της Pfizer/BionTech και της Astra Zeneca, παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

 

Η μετάλλαξη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος που είχε διαδοθεί - ακόμα και 50% με 70% πιο μεταδοτική σύμφωνα με κάποιες έρευνες. 

 

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως το βρετανικό, μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές. Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 26 κρούσματα με δύο από αυτά να μην συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό - το ένα σε ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο και το άλλο στην Αττική. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post και BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr