Μπόλτον:«Οι κυρώσεις στη Β. Κορέα θα κλιμακωθούν αν δεν τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα»

Μπόλτον:«Οι κυρώσεις στη Β. Κορέα θα κλιμακωθούν αν δεν τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα» Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγιάνγκ δεν τερματίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

«Εάν δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν, τότε νομίζω ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής (...) δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, θα εξετάσουμε το να κλιμακώσουμε αυτές τις κυρώσεις στην πραγματικότητα», τόνισε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχωρούν στην ανακατασκευή εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το οποίο επικαλείται την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανάφτιαξει την οροφή και μία πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε καταστραφεί το 2018.

Η νοτιοκορεάτικη υπηρεσία πληροφοριών  συμπλήρωσε πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Γιονάπ.

Η αναφορά της υπηρεσίας πληροφοριών σημειώνει πάντως παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία. 

Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες.

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επισήμανε πως η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM