Μπιλ Γκέιτς: Να διανεμηθεί δίκαια στα έθνη το εμβόλιο - Ο ιός δεν έχει σύνορα

Μπιλ Γκέιτς: Να διανεμηθεί δίκαια στα έθνη το εμβόλιο - Ο ιός δεν έχει σύνορα Facebook Twitter
O Mπιλ Γκέιτς ζητά παγκόσμια συνεργασία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
0

Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού και να διασφαλίσουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός, οι νέες θεραπείες και τα εμβόλια διανείμονται ισότιμα.

Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω φόβων ότι ένα κενό στην παγκόσμια ηγεσία θα παρατείνει την πανδημία και θα μεγεθύνει σημαντικά τον  απολογισμό σε ζωές αλλά και στην οικονομία.

Με επιστολή στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Γκέιτς ζητά μια «παγκόσμια προσέγγιση» για την καταπολέμηση της νόσου και προειδοποιεί πως εάν ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί μέσω αναπτυσσόμενων εθνών ανεμπόδιστα, θα ανακάμψει και θα χτυπήσει πλουσιότερα έθνη σε επακόλουθα κύματα.

«Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη κατορθώσουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο»,γράφει.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά το παρελθόν για μια πανδημία, καλεί τους ηγέτες του κόσμου να συνδέσουν και να συμφωνήσουν τώρα σε τρεις δράσεις. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες πηγές για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας κατανέμονται αποτελεσματικά - πράγματα όπως μάσκες, γάντια και διαγνωστικές εξετάσεις», λέει.

«Είμαι μεγάλος πιστός του καπιταλισμού, αλλά μερικές αγορές απλά δεν λειτουργούν σωστά σε μια πανδημία, και η αγορά για τα ιατρικά είδη είναι ένα προφανές παράδειγμα».

Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο 

Δεύτερον, καλεί τους ηγέτες να δεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη εμβολίου. Υπάρχουν «τουλάχιστον οκτώ πιθανά εμβόλια για τον Covid-19», αλλά απαιτούνται άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδοθούν εντός 18 μηνών. «Αυτό θα ήταν το ταχύτερο που οι άνθρωποι έχουν ποτέ αναπτύξει εμβόλιο από την εμφάνιση ενός παθογόνου».

Τέλος, ο Γκέιτς καλεί τους G20 να σκεφτούν τώρα πώς θα κατασκευαστούν και θα διανεμηθούν τα εμβόλια. «Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη πρέπει να επενδύσουν τώρα σε πολλά διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων παραγωγής, γνωρίζοντας ότι κάποια δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Διαφορετικά, θα χάσουμε μήνες αφότου το εργαστήριο αναπτύξει εμβόλιο, περιμένοντας τον σωστό κατασκευαστή να αυξήσει την κλίμακα», γράφει.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο «εθνικισμός του εμβολίου» θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο αν δεν γίνουν διεθνείς συμφωνίες πριν από την άφιξή του και τον τρόπο διανομής. Τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να διεξαχθεί μια συμφωνία «δίκαιης διανομής» διότι κανένα έθνος δεν ξέρει ποιος θα δημιουργήσει πρώτος ένα εμβόλιο.

Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε και στο BBC για την πανδημία και είπε πως ο πλανήτης δεν είχε επενδύσει στο να αντιμετωπίσει μια πανδημία. «Λίγες χώρες θα λάβουν καλό βαθμό για το πώς αντιμετώπισαν την πανδημία. Δεν είχαμε κάνει καμία πρόβα και καμία προσομοίωση. Οι πολιτικές της οικονομίας και της υγείας, βρέθηκαν και οι δύο σε αχαρτογράφητα νερά» .

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM