Μπιλ Γκέιτς: Δυστυχώς οι θεωρίες συνωμοσίας για μένα αποτρέπουν πολλούς από το να εμβολιαστούν

Μπιλ Γκέιτς: Δυστυχώς οι θεωρίες συνωμοσίας για μένα αποτρέπουν πολλούς από το να εμβολιαστούν Facebook Twitter
0

Από την αρχή της πανδημίας στην «αυγή» του 2020, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς αποτέλεσε στόχο αλλόκοτων θεωριών συνωμοσίας που διαδόθηκαν ευρέως στα social media. 

Τώρα, ο μεγιστάνας φιλάνθρωπος που έχει δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων που θα ανακόψουν την πανδημία, αναγνωρίζει πως αυτές οι ανυπόστατες φήμες που τον εμπλέκουν αποτρέπουν πολλούς Αμερικανούς από το να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, καθυστερώντας το τέλος της παγκόσμιας κρίσης υγείας. 

«Θεωρίες συνωμοσίας που δυστυχώς με εμπλέκουν» έχουν αντίκτυπο στους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, σημειώνει στο blog του, προσθέτοντας ότι περίμενε ως τώρα οι ρυθμοί εμβολιασμών να είναι πολύ υψηλότεροι. Έως σήμερα, μόλις το 61% του αμερικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι της Covid.

Πρακτικά, τουλάχιστον 83 χώρες έχουν υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το Our World in Data, χώρες σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική, παρότι στις ΗΠΑ υπάρχει αφθονία δόσεων - τον περασμένο Απρίλιο, μπορούσες να μπεις στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και να εμβολιαστείς χωρίς ραντεβού με Moderna, παίρνοντας δώρο εισιτήρια για το μουσείο. 

Αυτή η στάση συνωμοσιολόγων και διστακτικών,  «είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης δυσπιστίας απέναντι σε θεσμούς, και είναι ένα από τα θέματα που με ανησυχούν για το 2022», γράφει ο Γκέιτς. 

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο από το ίδρυμα Kaiser Family, δείχνει πόσο σαρωτική είναι η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια: το 78% των ενήλικων Αμερικανών είτε πιστεύει σε κάποια από τις ψευδείς ειδήσεις για τους εμβολιασμούς, είτε δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο για το κατά πόσο αυτά τα fake news είναι αληθή ή ψευδή. 

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους είναι πως δήθεν η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπερβάλλει για τον αριθμό των θανάτων και πως οι έγκυες δήθεν δεν θα έπρεπε να εμβολιαστούν. Και οι δύο πληροφορίες είναι ψευδείς - μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς του CDC ίσως δεν καταμετρούνται όλοι οι θάνατοι από Covid και δεν υπάρχουν ευσταθείς επιστημονικές αποδείξεις πως τα εμβόλια κατά της Covid προκαλούν προβλήματα γονιμότητας. 

Εκατομμύρια πολίτες παραμένουν διστακτικοί ή ακόμα και απρόθυμοι στο να εμβολιαστούν, κυρίως λόγω παρεξήγησης και παραπληροφόρησης.

Ο Γκέιτς προτείνει πιο ξεκάθαρους κυβερνητικούς κανόνες για τα social media, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων και, ιδιαίτερα, πληροφοριών που μπορούν να βλάψουν την υγεία. 

«Ένα βίντεο που ψευδώς ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε κάνουν στείρο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να κυκλοφορεί ευρέως με το προκάλυμμα της δήθεν είδησης», καταλήγει ο Γκέιτς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ