Μήπως έχετε πάθει Burnout; Η πανδημία προκάλεσε επαγγελματική εξουθένωση

Μήπως έχετε πάθει Burnout; Η πανδημία προκάλεσε επαγγελματική εξουθένωση Facebook Twitter
0

Την ώρα που το αίσθημα της αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι νιώθουν εξαντλημένοι, εμφανίζοντας, μάλιστα, το σύνδρομο του λεγόμενου burnout (επαγγελματικής εξουθένωσης).

Μία πρόσφατη έρευνα σε 1.000 εργαζομένους στις ΗΠΑ από την εταιρεία αναλύσεων Visier, διαπίστωσε ότι το 89% δήλωσε ότι είχε βιώσει επαγγελματική εξουθένωση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, φτάνοντας τα επίπεδα «επιδημίας».

Για πολλούς εργαζόμενους, οι διακοπές των Χριστουγέννων, προσφέρουν συνήθως μία ευκαιρία για ξεκούραση και «γέμισμα της μπαταρίας», όπως συνηθίσουμε να λέμε. Έτσι, νιώθουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι ειδικοί μοιράστηκαν στο CNBC μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε τις διακοπές, προκειμένου να νιώσετε έτοιμοι να επιστρέψετε δυναμικά στην εργασίας σας.


Βρείτε το είδος ξεκούρασης που χρειάζεστε

Εντοπίστε πρώτα την πηγή της κόπωσης. Η γιατρός Sandra Dalion-Smith επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά είδη ξεκούρασης τα οποία μπορεί να χρειάζεστε: σωματική, ψυχική, πνευματική, συναισθηματική, κοινωνική και δημιουργική.

Σύμφωνα με την ίδια πολλοί αδυνατούν να εντοπίσουν την ανάγκη για δημιουργική ξεκούραση, όταν δηλαδή χρειάζεται κανείς να «εκτιμήσει την ομορφιά», πηγαίνοντας ενδεχομένως για μία βόλτα στην ύπαιθρο ή σε μία γκαλερί ή στο θέατρο για παράδειγμα.

Η Rebecca Zucker, επικεφαλής στην Next Step Partners, προτείνει την ενασχόληση με δημιουργικές δραστηριότητες όπως τη μαγειρική, την κηπουρική ή τις χειροτεχνίες, που μπορούν να είναι και αγχολυτικές.


Προτεραιότητα στην ξεκούραση

H έννοια της ξεκούρασης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επομένως, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει τις δικές του ανάγκες και τι σημαίνει ξεκούραση για τον ίδιο και να αποφύγει αυτές τις γιορτές να κάνει σχέδια, τα οποία δεν φαίνεται να βοηθούν στην πραγματική χαλάρωση.

Η Zucker μάλιστα επισημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να εστιάσει στο πότε χρησιμοποιεί ασυνείδητα τη λέξη «πρέπει». «Πρέπει να κάνω αυτό, πρέπει να κάνω εκείνο», είναι φράσεις που καλό θα ήταν να αποφεύγονται κατά την περίοδο των γιορτών. «Να κάνετε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε», εξηγεί η ίδια στο CNBC.

Σύμφωνα επίσης με την Dalton-Smith, μία καλή δραστηριότητα για το τέλος του έτους είναι να θέσει κανείς προτεραιότητες για το 2022.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ