Μήνυση κατά Τραμπ από αστυνομικούς του Καπιτωλίου - Για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου

Μήνυση κατά Τραμπ από αστυνομικούς του Καπιτωλίου - Για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Δύο αξιωματικοί της αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι υποκίνησε τη θανατηφόρα εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου.

Επίσης, τον δείχνουν ως υπεύθυνο για σωματικές και συναισθηματικές βλάβες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της εισβολής των οπαδών του.

Ο James Blassingame, με 17 χρόνια υπηρεσίας στη συγκεκριμένη θέση, και ο Sidney Hemby, με υπηρεσία 11 ετών αντίστοιχα, υπέβαλαν χθες μηνυτήρια αναφορά στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στην πολιτεία της Κολούμπια ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 75.000 δολάρια έκαστος.

«Αυτή είναι μία καταγγελία για αποζημίωση από αστυνομικούς στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, για σωματική και ψυχική οδύνη, που προκλήθηκαν από την παράνομη συμπεριφορά του κατηγορούμενου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πυροδότησε την ταραχή στις 6 Ιανουαρίου 2021, με τους οπαδούς του, που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020» αναφέρει η μήνυση.


Ο Τραμπ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για την εισβολή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. 

Η μήνυση παραθέτει τη συμπεριφορά του πρώην Ρεπουμπλικανικού προέδρου πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων σχολίων σε ομιλίες, αναρτήσεων στο Twitter κ.λπ.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, ο Τραμπ πυροδοτούσε τη βία καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2020 και κλιμάκωνε τον ψευδή ισχυρισμό του, ότι οι εκλογές ήταν αποτέλεσμα νοθείας.


«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, και καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ απειλούσε με βία εναντίον των αντιπάλων του, ενθάρρυνε τους οπαδούς του να διαπράξουν πράξεις βίας και συγχωρούσε πράξεις βίας από τους οπαδούς του, συμπεριλαμβανομένων και ακροδεξιών ομάδων», ανέφερε.

Η μήνυση κάνει αναφορά επίσης στην ενθάρρυνση του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να έρθουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και στις φράσεις του «Σταματήστε την Κλοπή» τους μήνες που ακολούθησαν τις εκλογές.

Επίσης, αναφέρεται και ένα tweet από τις 19 Δεκεμβρίου, που έλεγε: «Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον,  στις 6 Ιανουαρίου. Να είστε εκεί, θα είναι άγριες (οι συνθήκες)».

«Το tweet του Τραμπ στις 19 Δεκεμβρίου για την πορεία της 6ης Ιανουαρίου έγινε αντιληπτό από πολλούς υποστηρικτές του ως κυριολεκτικό κάλεσμα για (να πάρουν τα) όπλα», ανέφερε η μήνυση.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΑΓΩΓΗ

Διεθνή / «Επιτέλους λογοδοσία»: Ο πρίγκιπας Χάρι χαιρετίζει τις αγωγές κατά των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφέρθηκε σε «συγκλονιστικές ιστορίες» οικογενειών, όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέθηκε με «σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις» για ανήλικους
THE LIFO TEAM