Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών Facebook Twitter
0

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, στην οποία διατυπώνεται πρόταση για τερματισμό του καθεστώτος της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και κατ’ επέκταση της ενταξιακής της διαδικασίας.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της σελίδας στις Βρυξέλλες, Γκιουλντενέρ Σονουμούτ, αφού επισημάνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες στοχοποιούν την Τουρκία εν όψει των Ευρωεκλογών, λέει ότι «τονίζουν την ανάγκη επέκτασης της ΕΕ στα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις πλήρους ένταξης με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν».

Όπως γράφει ο Σονουμούτ «με τον τερματισμό του υποψηφίου καθεστώτος της Τουρκίας, το ΕΛΚ, που μέχρι χθες υποστήριζε την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της προνομιακής εταιρικής σχέσης, άλλαξε γνώμη και υποστηρίζει ένα πλαίσιο 'συνθήκης φιλίας' για τις σχέσεις της Ένωσης με την Άγκυρα.

Το μανιφέστο, με τίτλο «Η Ευρώπη μας, ένα καλό και ασφαλές σπίτι για τους ανθρώπους» συντάχθηκε από τον Θανάση Μπακόλα, πρώην προσωπάρχη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber, Γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή (CSU), σημειώνει η Milliyet.

Συνεχίζοντας ο Σονουμούτ ισχυρίζεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές προσκείμενες στο κόμμα, η θέση για την Τουρκία, η οποία υποστηρίxθηκε από μέλη από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο, γράφτηκε με σκοπό να προσελκύσει ψηφοφόρους ξενοφοβικούς, από δεξιά κόμματα που βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη. Τα εν λόγω μέλη δήλωσαν ότι προτιμούν να προτείνουν μια συμφωνία που θα περιέχει τη λέξη 'φιλία' στην Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην έννοια της προνομιακής εταιρικής σχέσης, και υποστήριξαν ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ».

Κλείνοντας το άρθρο του ο Σονουμούτ αποδίδει αυτή την προκήρυξη στην πεσμένη δημοφιλία του ΕΛΚ, το οποίο κατηγορεί ότι πιστεύει πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» όταν πρόκειται για τις Eυρωεκλογές και σε αυτό στοχοποιείται η Τουρκία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM