Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί - Φόβοι για βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν το έργο των διασωστών

Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί - Φόβοι για βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν το έργο των διασωστών Facebook Twitter
Κάτοικοι της Μιανμάρ μετακινούνται σε ασφαλές μέρος μετά τον φονικό σεισμό/ ΕΡΑ
0

Τις 3.000 ξεπέρασε ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την ασιατική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, Τετάρτη, η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μιανμάρ ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.003, ενώ άλλοι 4.515 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 351 αγνοούνται. Ο σεισμός των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή (28/3) ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Έξι περιοχές της χώρας όπου ζουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πλέον πληγείσες, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες να έχουν ισοπεδωθεί και τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και κατάλυμα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ταϊλάνδη ανέρχεται σε 22. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον σεισμό οι διασώστες στη γειτονική Ταϊλάνδη αναζητούν ακόμη επιζώντες κάτω από ένα βουνό συντρίμμια, μετά την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή κτιρίου 30 ορόφων στη Μπανγκόκ. Οι διασώστες χρησιμοποιούν μπουλντόζες και εκσκαφείς προσπαθώντας να σπάσουν 100 τόνους τσιμέντου για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 15 εργάτες νεκροί, ενώ 72 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι, την ώρα που προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη χώρα οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας. Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από την Κυριακή και ως τις 11 Απριλίου αναμένονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη Μιανμάρ σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό, όπως η Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και η Ναϊπιντάου.

Μιανμάρ: Φόβοι για βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν το έργο των διασωστών

«Έρχεται βροχή και ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι» στα συντρίμμια δήλωσε διασώστης. «Και ειδικά στη Μάνταλεϊ, αν αρχίσει να βρέχει, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι θα πνιγούν, ακόμη κι αν είχαν επιβιώσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε. Στην ανάρτησή της η ιαπωνική πρεσβεία πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 53 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας στη Μιανμάρ, ενώ περισσότεροι από 1.900 διασώστες έχουν σταλεί στη χώρα από 15 κράτη, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα μεταβεί σήμερα στη Μπανγκόκ για να συζητήσει την απάντηση στον σεισμό στο πλαίσιο της συνόδου της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bimstec), στην οποία συμμετέχουν το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Ινδία, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες αρωγής και διασώστες έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια σε όλες τις πληγείσες περιοχές της χώρας που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.

Ο στρατός δυσκολεύεται να κυβερνήσει τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, τον Φεβρουάριο του 2021. Εξάλλου ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη χώρα, όπου είναι ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ, έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο MRTV μετέδωσε ότι η χούντα κήρυξε κατάπαυση του πυρός στις επιχειρήσεις της κατά των ανταρτών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και θα διαρκέσει 20 ημέρες. Στόχος να υποστηριχθούν οι προσπάθειες ανακούφισης από τις επιπτώσεις του σεισμού. Ωστόσο οι στρατιωτικοί προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο» σε περίπτωση που οι αντάρτες εξαπολύσουν επιθέσεις.

Με πληροφορίες από NBC News και AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM