Μιανμάρ: Η χούντα κηρύσσει προσωρινή κατάπαυση πυρός πέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό

Μιανμάρ: Η χούντα κηρύσσει προσωρινή κατάπαυση πυρός πέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό Facebook Twitter
Σεισμός στη Μιανμάρ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο χούντα της Μιανμάρ κήρυξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων, «για να διευκολύνει τις προσπάθειες αρωγής»

Η ανακοίνωση από την ανώτατη διοίκηση του στρατού μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση MRTV, η οποία ανέφερε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου και αποσκοπεί στην «επίδειξη συμπόνιας προς τους ανθρώπους που επλήγησαν» από τον σεισμό της Παρασκευής (28/3). 

Η ανακοίνωση ακολούθησε μονομερείς προσωρινές εκεχειρίες που είχαν ανακοινώσει ένοπλες ομάδες αντίστασης που αντιτίθενται στη χούντα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να απέχουν από επιθέσεις κατά του κράτους ή από ανασυντάξεις, αλλιώς ο στρατός «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού. 

Η χούντα συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Μιανμάρ εν μέσω απεγνωσμένων επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων.

Νωρίτερα σήμερα, διασώστες ανέσυραν ζωντανούς δύο άνδρες από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ και έναν τρίτο από έναν ξενώνα σε άλλη πόλη, τουλάχιστον 100 ώρες μετά τον σεισμό. Όμως οι περισσότερες ομάδες διάσωσης έβρισκαν μόνο πτώματα.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση χιλιάδες κτίρια και γέφυρες κατέρρευσαν, τουλάχιστον 3.003 σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 4.500 τραυματίστηκαν. Ο σεισμός σημειώθηκε εν μέσω εμφυλίου πολέμου στη Μιανμάρ, καθιστώντας ακόμη χειρότερη μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και σχεδόν 20 εκατομμύρια είχαν ανάγκη ακόμη και πριν τον εγκέλαδο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM