Μιανμάρ: Η χούντα εκτέλεσε ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας

Μιανμάρ: Η χούντα εκτέλεσε ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας Facebook Twitter
Ο Phyo Zeya Thaw ήταν ανάμεσα στους τέσσερις που εκτελέστηκαν (Φωτ.: EPA)
0

Η χούντα της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις φυλακισμένους, ανάμεσά τους ένας πρώην βουλευτής του κόμματος της Aung San Suu Kyi, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες. 

Οι τέσσερις άνδρες, ανάμεσά τους ο πρώην βουλευτής Phyo Zeyar Thaw και ο ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας Kyaw Min Yu, είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιανουάριο, σε δίκες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. 

Σήμερα, Δευτέρα, η εφημερίδα Global New Light of Myanmar που ελέγχεται από τη χούντα ανέφερε ότι οι ποινές εκτελέστηκαν. Οι άνδρες είχαν κατηγορηθεί για συνωμοσία για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι οικογένειες των τεσσάρων κρατουμένων πήγαν σε φυλακή στη Γιανγκόν, απαιτώντας να δουν τις σορούς των αγαπημένων τους, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ

Η στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2021, ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi και έκτοτε έχει καταφύγει στην ακραία βία, για να καταστείλει τις αντιδράσεις. 

Συνολικά 14.847 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα και μετά. Οι 11.759 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους. 

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι 76 φυλακισμένοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, ανάμεσά τους δύο παιδιά. Άλλοι 41 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί ερήμην στην εσχάτη των ποινών. Η τελευταία φορά που είχαν γίνει εκτελέσεις στη Μιανμάρ ήταν πριν από 30 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Οι τέσσερις άνδρες έκαναν έφεση, αλλά η ποινή τους επικυρώθηκε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τους επετράπη η πρόσβαση σε νομική βοήθεια για την έφεση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο 41χρονος Phyo Zeyar Thaw συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο, όταν περίπου 100 αστυνομικοί και στρατιώτες έκαναν έφοδο σε συγκρότημα κατοικιών στη Γιανγκόν. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν ακτιβιστής και ράπερ. Έγινε βουλευτής τον Απρίλιο του 2012, την ίδια χρονιά που εξελέγη η Aung San Suu Kyi. 

Ο 53χρονος Kyaw Min Yu ήταν βετεράνος ακτιβιστής που συνελήφθη σε έφοδο τον περασμένο Οκτώβριο. Ήταν ηγετική μορφή του 88 Generation Students Group, οργάνωσης υπέρ της δημοκρατίας και κατά του στρατού. Φυλακίστηκε το 1988 για τον ρόλο του στις διαμαρτυρίες. Αποφυλακίστηκε το 2005 αλλά φυλακίστηκε ξανά από το 2007 έως το 2012. 

Ήταν συγγραφέας και ενώ ήταν στη φυλακή μετέφραζε βιβλία, μεταξύ άλλων τα έργα του Νταν Μπράουν «Κώδικας Ντα Βίντσι» και «Άγγελοι και Δαίμονες» ενώ έγραψε και δικό του μυθιστόρημα. 

Οι άλλοι δύο που εκτελέστηκαν, οι Hla Myo Aung και Aung Thura Zaw κατηγορούνταν ότι δολοφόνησαν γυναίκα που υποπτεύονταν ότι ήταν πληροφοριοδότης του στρατού στη Γιανγκόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM