Μιανμάρ: Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης από τον στρατό για να διαλύσει τις διαδηλώσεις

Μιανμάρ: Δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης από τον στρατό για να διαλύσει τις διαδηλώσεις Facebook Twitter
EPA
0

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν μια διαμαρτυρία στο Yangon το Σάββατο.

Λίγες μόλις ώρες πριν, η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση εναντίον της κυβερνητικής χούντας για τους δολοφονίες διαδηλωτών.

Σποραδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Μιανμάρ το Σάββατο και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει μια διαμαρτυρία στην περιοχή Sanchaung, της Yangon, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Περισσότεροι από 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά από την αρχή του πραξικοπήματος σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη - τουλάχιστον 38 μόνο την Τετάρτη.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση της πολιτικής τους ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Τσι και τον σεβασμό στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το κόμμα της κέρδισε με σαρωτική νίκη, την οποία ο στρατός ωστόσο δεν δέχεται.

«Πόσο περισσότερο μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό της Μιανμάρ να ξεφεύγει με αυτή τη στάση;» δήλωσε η ειδική απεσταλμένη Christine Schraner Burgener σε κλειστή συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή, σύμφωνα με αντίγραφο των παρατηρήσεών της που εξέτασε το Reuters.

«Είναι κρίσιμο και αυτό το συμβούλιο πρέπει να είναι αποφασιστικό και συνεκτικό ώστε να προειδοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας και να παραμείνει στο πλευρό του λαού της Μιανμάρ, υποστηρίζοντας τα ξεκάθαρα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου».

Εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε για να σχολιάσει σχετικά. Ωστόσο ο στρατός λέει ότι δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να απειλήσουν τη σταθερότητα.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σίδνεϊ το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα, τραγουδώντας και κρατώντας τρία δάχτυλα ψηλά, έναν χαιρετισμό που συμβολίζει την αλληλεγγύη και την αντίσταση σε ολόκληρη τη Μιανμάρ.

«Θα θέλαμε να παροτρύνουμε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να συνεργαστεί στενά με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και να αναλάβει ισχυρή δράση ενάντια σε αυτούς τους στρατιωτικούς δικτάτορες της Μιανμάρ», δήλωσε ο διοργανωτής διαμαρτυρίας Thein Moe Win.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM