Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: Η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης

Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης Facebook Twitter
Υπερτουρισμός / Φωτ.: Getty Images
0

Τα αίτια του υπερτουρισμού μπορεί να είναι πολύπλοκα, όμως οι συνέπειες είναι σαφείς και το τίμημα το πληρώνουν οι κάτοικοι των τουριστικών hotspots.

Τον Ιούλιο, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Πάλμα, της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «όχι στον μαζικό τουρισμό» και «τουρισμός, αλλά όχι έτσι». Αν και δεν συμμετείχε, ο 27χρονος Ζάουμε Φουστέρ που ζει στη Μαγιόρκα συμφωνεί με το μήνυμα των κινητοποιήσεων ενάντι στον υπερουρισμό. «Θα πρέπει να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους πολιτικούς μας να νομοθετήσουν κατά του υπερπληθυσμού και να φέρουν νόμους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής εμάς των κατοίκων» δήλωσε στον Guardian ο 27χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος.

«Η στεγαστική κρίση του νησιού είναι εκτός ελέγχου», πρόσθεσε ο Φουστέρ. Όπως πολλοί από τους φίλους του, ζει με τους γονείς του και εξηγει πως «είναι αδύνατο να ζήσουμε ανεξάρτητα με τους μισθούς μας», με τον ίδιο να εργάζεται μόνο οκτώ μήνες το χρόνο.

Ως εργαζόμενος στον τομέα της φιλοξενίας, αναγνωρίζει τα οφέλη της προσέλκυσης επισκεπτών στο νησί όπου μεγάλωσε. «Ο τουρισμός είναι η οικονομική ατμομηχανή της Μαγιόρκα. Αλλά κάθε χρόνο έχουμε ρεκόρ αριθμού ανθρώπων που έρχονται. Η ζήτηση δεν σταματά» συνεχίζει.

Η διόγκωση του αριθμού των επισκεπτών εντείνει την πίεση στους κλιματικά καταπονημένους πόρους: σε ορισμένες περιοχές της Μαγιόρκα ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο περιορισμοί στη χρήση του νερού. Οι δρόμοι είναι φραγμένοι από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και οι δημόσιες συγκοινωνίες αδυνατούν να υποστηρίξουν τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών, είπε ο ίδιος.

Η Μαγιόρκα, η οποία έχει πληθυσμό λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο, αναμένει να φιλοξενήσει φέτος περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες.

Αλλά ο Φουστέρ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί κοσμηματοπωλείο στο νησί, δήλωσε ότι οι περισσότεροι απλοί κάτοικοι της Μαγιόρκα δεν είναι αυτοί που αποκομίζουν τα οικονομικά οφέλη, προσθέτοντας ότι η άνοδος των all-inclusive ξενοδοχείων σημαίνει ότι οι τουρίστες είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις.

Η Μαγιόρκα δεν είναι η μόνη που φιλοξενεί διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού: χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη νότια Ισπανία κατέβηκαν στους δρόμους της Μάλαγα στις 29 Ιουλίου, ενώ η Unesco προειδοποίησε πρόσφατα ότι αυτό το κύμα αντίδρασης θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης Facebook Twitter
Διαμαρτυρία στη Μάλαγα για τον υπερτουρισμό / © ΕΡΑ

Η Βαρκελώνη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φέτος το καλοκαίρι, αφού διαδηλωτές «στόχευσαν» τουρίστες με νεροπίστολα. Σε προορισμούς που έχουν προσελκύσει αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών μετά την πανδημία, οι άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της υποδοχής των επισκεπτών -και των θέσεων εργασίας και των εσόδων που φέρνουν- αλλά και της διατήρησης των τόπων που αποκαλούν πατρίδα.

Ζώντας σε μια κεντρική γειτονιά της Βαρκελώνης για 20 χρόνια, η Άλμπα είχε παρατηρήσει πώς ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών που συρρέει στην πόλη αλλοιώνει τον χαρακτήρα της. «Στη γειτονιά μου υπήρχε ένα παλιό σιδηρουργείο, ένα κρεοπωλείο, πολλές μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν για δεκαετίες», είπε. Αλλά με την πάροδο των ετών πολλές είχαν γίνει μπαρ και εστιατόρια που εξυπηρετούσαν τουρίστες.

Η Βαρκελώνη ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες από το 2028 μετά από κατακραυγή των ντόπιων. Η Άλμπα  δήλωσε ότι η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της πόλης διατάραξε τη ροή της ζωής των κατοίκων.

Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης Facebook Twitter
Κινητοποίηση στη Βαρκελώνη ενάντια στον υπερουρισμό / © ΕΡΑ

«Μεθυσμένοι τουρίστες μπλόκαραν την είσοδο του κτιρίου μας, κάπνιζαν στα μούτρα μας καθώς προσπαθούσαμε να βγούμε, ούρλιαζαν σαν τρελοί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Ακόμη και μέσα στο κτίριό μας, μεθυσμένοι τουρίστες των Airbnb έχουν (σ.σ. κατά λάθος) προσπαθήσει να ανοίξουν την πόρτα μας τη νύχτα» είπε. Μέχρι το 2021, η Άλμπα είχε βαρεθεί την κατάσταση και αποφάσισε να μετακομίσει σε μια γειτονιά στην περιφέρεια της πόλης.

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, ο αυξανόμενος αριθμός τουριστών ασκεί πίεση στην αγορά κατοικίας. Η Τερέζα, μια 29χρονη project manager, δήλωσε ότι έπρεπε συνεχώς να προσπερνά πλήθη τουριστών που θαύμαζαν τα azulejos (παραδοσιακά πορτογαλικά πλακάκια). «Μετά την πανδημία, οι ψηφιακοί νομάδες έπαιξαν επίσης ρόλο στη στρέβλωση της αγοράς κατοικίας της πόλης», πρόσθεσε η ίδια.

Όσοι ήταν σε θέση να εργάζονται εξ αποστάσεως προσελκύονταν από παροχές όπως η βίζα της Πορτογαλίας για τους ψηφιακούς νομάδες, η οποία προσφέρει μονοετή διαμονή με την απόδειξη ενός ελάχιστου εισοδήματος 2.800 ευρώ το μήνα. Έκτοτε, η Πορτογαλία εφάρμοσε μέτρα καταστολής των παραθεριστικών μισθώσεων και περιόρισε το σύστημα της «χρυσής βίζας», το οποίο προσέφερε στους αλλοδαπούς την ευκαιρία να αποκτήσουν την ιθαγένεια αγοράζοντας ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Η Τερέζα, η οποία δήλωσε ότι είναι τυχερή που μπορεί να νοικιάσει ένα πιο προσιτό διαμέρισμα χρησιμοποιώντας το «μισθωτήριο δεκαετιών» ενός συγγενή της, επέστρεψε στη γενέτειρά της ως απομακρυσμένη υπάλληλος η ίδια, αφού έζησε στη Γαλλία, και αναγνωρίζει την ειρωνεία.

Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης Facebook Twitter
Η Τερέζα, μια 29χρονη project manager από τη Λισαβόνα, λέει ότι παλεύει συνεχώς με τα πλήθη των τουριστών / Φωτ: Guardian Community

«Οι άνθρωποι είναι ακόμη πιο τσαντισμένοι με τους ψηφιακούς νομάδες, νομίζω - με τον τουρισμό, τουλάχιστον μπορείς να πεις ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Τα ενοίκια μπορούν να ανέβουν τόσο πολύ επειδή νοικιάζουν σε ανθρώπους χωρίς πορτογαλικούς μισθούς» σημείωσε. Η Τερέζα αισθάνθηκε επίσης ότι τμήματα της Λισαβόνας ομογενοποιούνται, κυριαρχούνται από καφετέριες όπου συγκεντρώνονται remote εργαζόμενοι με τους φορητούς υπολογιστές τους, αλλά όπου οι περισσότεροι Πορτογάλοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις τιμές.

Η Φλωρεντία είναι τόσο κορεσμένη από παραθεριστές που η σχεδιάστρια, Καμίλα Τορνα, δήλωσε: «Δεν ακούω σχεδόν καθόλου ιταλικά στους δρόμους - τη μια μέρα είναι όλα γαλλικά, μετά όλα ισπανικά, μετά όλα ρωσικά». «Έρχονται κατά κύματα» είπε, ανάλογα με το ποιος ταξιδιωτικός πράκτορας βρίσκεται στην πόλη.

Όπως και η Άλμπα, η 61χρονη Τόρνα δήλωσε ότι πολλά καταστήματα στη γειτονιά της που απευθύνονται σε κατοίκους έχουν κλείσει. «Πριν από λίγες εβδομάδες, πέρασα αιώνες ψάχνοντας μια στοίβα χαρτί Α4 για τον εκτυπωτή μου, αφού τα καταστήματα χαρτικών που ήξερα έχουν κλείσει. Παλιά υπήρχαν εποχές τουρισμού - τώρα είναι όλο το χρόνο.

Μεθυσμένοι επισκέπτες και ραγδαία αύξηση των ενοικίων: η ζωή στα τουριστικά hotspots της Ευρώπης Facebook Twitter
H 61χρονη σχεδιάστρια από τη Φλώρεντία, Καμίλα Τόρνα / Φωτ: Guardian Community

«Ο ήχος της Φλωρεντίας είναι οι βαλίτσες στα καλντερίμια» είπε, προσθέτοντας ότι πολλά διαμερίσματα στο κτίριό της είναι βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι τουρίστες αφήνουν μερικές φορές σκουπίδια στη σκάλα. «Πρέπει να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των κατοίκων και των τουριστών» υπογράμμισε.

Πέρυσι απαγορεύτηκαν νέες βραχυχρόνιες άδειες στο κέντρο της Φλωρεντίας.

Ο Φουστέρ μπορεί να δει τα οφέλη από την υποδοχή διεθνών επισκεπτών στη Μαγιόρκα, αλλά είναι θέμα κλίμακας, είπε. «Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και αν εξαφανιστεί, θα γίνουμε φτωχότεροι. Αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε το νησί και να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη πρόσβαση στη στέγαση. Η διαφοροποίηση [της οικονομίας] είναι η προφανής απάντηση, αλλά αυτό είναι πραγματικά δύσκολο σε αυτό το σημείο» είπε ο ξενοδοχοϋπάλληλος.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM