Μετά τον Έλον Μασκ, ποιος; Οι χρήστες τον θέλουν εκτός Twitter, οι επενδυτές επίσης

Μετά τον Έλον Μασκ, ποιος; Οι χρήστες τον θέλουν εκτός Twitter, οι επενδυτές επίσης Facebook Twitter
Φωτ.: Win McNamee/Getty Images
0

Εκατομμύρια χρήστες του Twitter ζήτησαν από τον Έλον Μασκ να παραιτηθεί από επικεφαλής σε μια δημοσκόπηση που δημιούργησε και υποσχέθηκε να τηρήσει. Αλλά μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το αν τελικά θα παραιτηθεί ή ποιος θα μπορούσε να είναι νέος επικεφαλής.

Το Twitter γίνεται ολοένα και πιο χαοτικό υπό την ηγεσία του Μασκ με αμφιταλαντευόμενες πολιτικές που ανακοινώνονται και στη συνέχεια αποσύρονται ή αλλάζουν.

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν «φύγε» ήταν σχεδόν σίγουρα επενδυτές της Tesla που έχουν κουραστεί από το ατέρμονο χάος στο Twitter που, όπως λένε, έχει αποσπάσει την προσοχή του εκκεντρικού CEO από την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την κύρια πηγή πλούτου του.

Ο Μασκ χρησιμοποίησε επίσης τις μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει εν μέρει την εξαγορά του Twitter.

Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά 35% από τότε που ο Μασκ ανέλαβε το Twitter στις 27 Οκτωβρίου, κοστίζοντας στους επενδυτές δισεκατομμύρια. Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπερνούσε τα 1,1 τρισ. δολάρια την 1η Απριλίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν ο Μασκ αποκαλύψει ότι αγόραζε μετοχές του Twitter. Έκτοτε η εταιρεία έχει χάσει το 58% της αξίας της, την ώρα που αντίπαλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων πριονίζουν το κυρίαρχο μερίδιο της Tesla στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

«Αυτή ήταν μια μαύρη στιγμή για τον Μασκ και σημαντική επιβάρυνση για τη μετοχή της Tesla, η οποία συνεχίζει να υποφέρει από τότε που ξεκίνησε η σαπουνόπερα του Twitter», σχολιάζει ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives.

Εάν η θητεία του Μασκ τελειώσει, θα ήταν θετικό στοιχείο για τη μετοχή της Tesla και σημάδι ότι ο Μασκ λαμβάνει επιτέλους υπόψιν την αυξημένη απογοήτευση γύρω από αυτόν τον εφιάλτη του Twitter», προσθέτει.

Ο Έλον Μασκ παρακολούθησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου την Κυριακή στο Κατάρ, από όπου ενεργοποίησε τη δημοσκόπηση. Από τότε που έληξε νωρίς τη Δευτέρα, παραμένει ασυνήθιστα σιωπηλός στο Twitter.

Κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει διάφορες μη επιστημονικές δημοσκοπήσεις σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το αν θα επαναφέρει τους δημοσιογράφους που είχε αποκλείσει από το Twitter, γεγονός που επικρίθηκε ευρέως εντός και εκτός των κύκλων των μέσων ενημέρωσης.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταφέρει μόνο να επιδεινώσουν την αυξημένη αίσθηση αναταραχής στο Twitter από τότε που ο Μασκ αγόρασε την εταιρεία για 44 δισ. δολάρια, αφήνοντας ενδεχομένως τη μελλοντική κατεύθυνση της εταιρείας στα χέρια των χρηστών της. 

Μεταξύ των συγκεκριμένων χρηστών είναι άτομα που «επέστρεψαν» πρόσφατα στην πλατφόρμα υπό τον Μασκ, άτομα που είχαν αποκλειστεί για ρατσιστικές και τοξικές αναρτήσεις ή που είχαν διαδώσει παραπληροφόρηση.

Από τότε που αγόρασε το Twitter, ο Μασκ προΐσταται μιας ιλιγγιώδους σειράς αλλαγών που έχουν εκνευρίσει τους διαφημιστές και έχουν απωθήσει τους χρήστες. Έχει απολύσει το μισό εργατικό δυναμικό και έχει διαλύσει μια επιτροπή συμβούλων εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Έχει εγκαταλείψει την εφαρμογή κανόνων παραπληροφόρησης περί Covid-19 και ζήτησε να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες κατά του Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίου εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ σε θέματα μολυσματικών ασθενειών.

Ο Μασκ συγκρούστηκε με ορισμένους χρήστες σε πολλαπλά μέτωπα και την Κυριακή ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής, αναγνωρίζοντας ότι έκανε λάθος που επέβαλε νέους περιορισμούς, οι οποίοι απαγόρευαν την αναφορά ανταγωνιστικών ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας, η οποία διήρκεσε 12 ώρες, έδειξαν ότι το 57,5% των 17,5 εκατομμυρίων ερωτηθέντων επιθυμούσε την αποχώρησή του, ενώ το 42,5% την παραμονή του.

Η δημοσκόπηση ήρθε μετά την τελευταία σημαντική αλλαγή πολιτικής από τότε που ο Μασκ απέκτησε το Twitter τον Οκτώβριο. Το Twitter είχε ανακοινώσει ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να συνδέονται με το Facebook, το Instagram, το Mastodon και άλλες πλατφόρμες στο στόχαστρο της «απαγόρευσης».

Νωρίς τη Δευτέρα, τα tweets από τον λογαριασμό «Support» του Twitter και το blog του Twitter που ανακοίνωναν τις «απαγορεύσεις» εξαφανίστηκαν χωρίς εξήγηση. Το Twitter δεν διαθέτει πλέον γραφείο Τύπου, οπότε δεν ήταν δυνατόν να ρωτήσει κανείς το γιατί.

Η απόφαση είχε προκαλέσει άμεσες αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων επικρίσεων από παλαιότερους υπερασπιστές του νέου ιδιοκτήτη του Twitter. Ο Μασκ υποσχέθηκε τότε ότι δεν θα προβεί σε άλλες σημαντικές αλλαγές πολιτικής στο Twitter χωρίς διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των χρηστών.

Ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών ήταν η τελευταία προσπάθεια του Μασκ να περιορίσει συγκεκριμένες συζητήσεις, αφού έκλεισε την περασμένη εβδομάδα έναν λογαριασμό στο Twitter που παρακολουθούσε τις πτήσεις του ιδιωτικού του τζετ.

Στις απαγορευμένες πλατφόρμες περιλαμβάνονταν mainstream ιστότοποι όπως το Facebook και το Instagram, καθώς και οι ανταγωνιστές Mastodon, Tribel, Nostr, Post και η Truth Social του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ένας αυξημένος αριθμός χρηστών αποχώρησε από το Twitter μετά τον Μασκ ή δημιούργησε εναλλακτικούς λογαριασμούς σε αντίπαλες πλατφόρμες και συμπεριέλαβε τις διευθύνσεις αυτές στο προφίλ του Twitter.

Ο Μασκ έχει ταχθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο Twitter, αλλά έκλεισε τον λογαριασμό παρακολούθησης πτήσεων, χαρακτηρίζοντάς τον κίνδυνο για την ασφάλεια. Το χρησιμοποίησε αυτό για να δικαιολογήσει την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να αναστείλει λογαριασμούς πολλών δημοσιογράφων που καλύπτουν το Twitter και τον Μασκ, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι που εργάζονται για τους New York Times, την Washington Post, το CNN, το Voice of America και άλλες εκδόσεις. Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς αποκαταστάθηκαν μετά τη διαδικτυακή δημοσκόπηση του Μασκ.

Ο Taylor Lorenz της Washington Post τέθηκε σε διαθεσιμότητα το Σαββατοκύριακο, αφού ζήτησε συνέντευξη από τον Μασκ σε ένα tweet, όπου έκανε tag τον ιδιοκτήτη του Twitter.

Η Sally Buzbee, συντάκτρια της Washington Post, έκανε λόγο για «αυθαίρετη αναστολή μιας άλλης δημοσιογράφου της Post» που υπονομεύει περαιτέρω την υπόσχεση του Μασκ να λειτουργήσει το Twitter ως πλατφόρμα αφιερωμένη στην ελευθερία του λόγου.

«Και πάλι, η αναστολή έγινε χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση - αυτή τη φορά επειδή ο δημοσιογράφος μας απλώς ζήτησε σχόλιο από τον Μασκ για ένα θέμα», δήλωσε η Buzbee. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ο λογαριασμός της Lorenz είχε αποκατασταθεί, όπως και το tweet που νόμιζε ότι είχε προκαλέσει την αναστολή της.

Ο Μασκ ρωτήθηκε στο δικαστήριο στις 16 Νοεμβρίου σχετικά με το πώς μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Tesla και των υπόλοιπων εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένων της SpaceX και του Twitter. 

Απάντησε ότι δεν ήθελε ποτέ να γίνει διευθύνων σύμβουλος οποιασδήποτε εταιρείας, προτιμώντας να θεωρεί τον εαυτό του μηχανικό.

Σχολιάζοντας στο Twitter την Κυριακή, εξέφρασε απαισιοδοξία για τις προοπτικές ενός νέου CEO, λέγοντας ότι αυτό το άτομο «πρέπει να αγαπάει πολύ τον πόνο» για να διευθύνει μια εταιρεία που «έχει μπει στην ταχεία λωρίδα προς την πτώχευση».

«Κανείς δεν θέλει τη δουλειά που μπορεί πραγματικά να κρατήσει το Twitter ζωντανό. Δεν υπάρχει διάδοχος», έγραψε ο Έλον Μασκ στο Twitter.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ