Μέρκελ: Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για την τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας

Μέρκελ: Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα για την τήρηση της πυρηνικής συμφωνίας Facebook Twitter
EPA/FELIPE TRUEBA
0

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες για μία ευρύτερη συμφωνία που θα ξεπερνά την αρχική, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε παράλληλα τη λύπη και την ανησυχία της για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τα πάντα ώστε η Τεχεράνη να τηρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία, πρόσθεσε η Μέρκελ, λίγη ώρα αφού ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απαίτησε εγγυήσεις μετά την αμερικανική αποχώρηση.

«Θα τηρήσουμε την συμφωνία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», είπε η Άγκελα Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι «θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επιχειρήσεών (τους)» στο Ιράν, «απευθυνόμενοι στην αμερικανική κυβέρνηση» μέσω της Ε.Ε., ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Ανακοινώνοντας χθες την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλες τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ιράν και τους έδωσαν έως 180 ημέρες για να συμμορφωθούν.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρηθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προσέφερε καμία εναλλακτική για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Η συμφωνία λειτουργεί. Θέλουμε να διατηρήσουμε τους ελέγχους και τους κανόνες διαφάνειας», πρόσθεσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Και αυτό ισχύει κυρίως επειδή είναι εντελώς άγνωστο τι σκέφτονται οι ΗΠΑ ως εναλλακτική στη συμφωνία που εμποδίζει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ παράλληλα είναι δυνατό να ελέγχεται η συμμόρφωσή του», πρόσθεσε ο Μάας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM