Μέρκελ: Η Τουρκία δεν πρέπει να καταχράται την Ιντερπόλ

Μέρκελ: Η Τουρκία δεν πρέπει να καταχράται την Ιντερπόλ Facebook Twitter
0

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διατύπωσε σήμερα την ικανοποίησή της σχετικά με την απελευθέρωση έπειτα από απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης ενός συγγραφέα γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε συλληφθεί έπειτα από αίτημα της Άγκυρας και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «καταχράται» τον Διεθνή Οργανισμό Εγκληματολογικής Αστυνομίας.

«Δεν μπορούμε να καταχρώμεθα διεθνείς οργανισμούς όπως την Ιντερπόλ για τέτοιους σκοπούς» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, σχετικά με την υπόθεση του Γερμανού συγγραφέα τουρκικής καταγωγής Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη το Σάββατο στην Ισπανία έπειτα από αίτημα της Άγκυρας κι ο οποίος αποφυλακίστηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους έπειτα από τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου.


Η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και ότι εκείνη είναι διατεθειμένη να τηλεφωνήσει στον Ισπανό ομόλογό της Μαριάνο Ραχόι, εάν κριθεί αναγκαίο.


Η σύλληψη του Ακανλί είναι «δυστυχώς μία από τις πολυάριθμες υποθέσεις» Γερμανών πολιτών σε βάρος των οποίων η Τουρκία άσκησε διώξεις, συνέχισε η καγκελάριος. Ανέφερε εξάλλου και την υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ, του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, που παραμένει φυλακισμένος από τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. «Αυτός είναι ο λόγος που αλλάξαμε πολιτική απέναντι στην Τουρκία» τόνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανήλθε στη διαμάχη που ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από την προτροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία να μην ψηφίσουν στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές κόμματα «εχθρούς» της Τουρκίας, το CDU, το SPD και τους Πράσινους.


«Είναι απαράδεκτο ο Τούρκος πρόεδρος να παροτρύνει τους Γερμανούς πολίτες τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν» ένα από τα τρία αυτά κόμματα, απάντησε η Άγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM