Έναν θησαυρό αμύθητης αξίας ανακάλυψαν και κατάσχεσαν οι αρχές της Μαλαισίας από τα έξι σπίτια του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ.

 

Περισσότερα από 1.400 περιδέραια, 423 ρολόγια και 14 τιάρες είναι μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων, συνολικής αξίας  τουλάχιστον 273 εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίστηκαν στα ακίνητα του Νατζίμ. 

 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση στην ιστορία της χώρας, στο πλαίσιο των ερευνών για ένα οικονομικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων, στο οποίο εμπλέκεται τόσο ο Νατζίμπ όσο και η σύζυγός του Ροσμά Μανσόρ. 

 

Συνολικά, περισσότερα από 12.000 κοσμήματα κατασχέθηκαν, μεταξύ των οποίων 2.200 δαχτυλίδια, 2.800 σκουλαρίκια και 1.600 καρφίτσες, των οποίων την προέλευση το ζευγάρι δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσει. 

 

Όπως σχολίασε ένας από τους επικεφαλής της επιχείρησης, ο αξιωματικός Αμάρ Σιχ, οι αξιωματικοί της αστυνομίας χρειάστηκαν 16 ημέρες μόνο για να καταμετρήσουν τα πολύτιμα αντικείμενα και να εκτιμήσουν «χοντρικά» την αξία τους. 

 

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η τελική αποτίμηση των κατασχεμένων να ξεπεράσει ακόμα και τα 275 εκατομμύρια δολάρια. 

 

Μόνο οι τσάντες Hermes της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού, ξεπερνούν σε συνολική αξία τα 12,7 εκατομμύρια δολάρια ενώ τα ρολόγια Rolex, Richard Mille και Chopard αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια.

 

Το πιο ακριβό κόσμημα είναι ένα διαμαντένιο περιδέραιο αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ κατασχέθηκαν και 274 ζευγάρια γυαλιών ηλίου από τους οίκους Cartier, Versace και Dior.

 

Οι αρχές ερευνούν τον Ρατζίμ για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη συμμετοχή του ίδιου στο κρατικό επενδυτικό fund 1MDB και τη σκιώδη λειτουργία του. 

 

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, συνολικά 681 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από το κρατικό fund στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού και της γυναίκας του που ζούσαν μία ανεξήγητα υπερπολυτελή ζωή. 

 

Το σκάνδαλο βγήκε στο φως ενώ ο Νατζίμπ ήταν ακόμη πρωθυπουργός και οι αρχές προέβησαν τότε σε ελέγχους που χαρακτηρίστηκαν «κουκούλωμα» τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την πλειονότητα των πολιτών.

 

Όμως ο Νατζίμπ έχασε την εξουσία τον Μάιο και ο νέος πρωθυπουργός, ο 92χρονος Μαχατίρ Μοχάμεντ έθεσε ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

 

Ο Μαχατίρ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως οι αρχές έχουν στα χέρια τους «την τέλεια υπόθεση» σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορείται για απάτη, δωροδοκία και υπεξαίρεση κρατικού χρήματος. 

 

Μετά την κατάσχεση-«μαμούθ» η σύλληψη του Νατζίμπ θεωρείται θέμα χρόνου. 

 

Με πληροφορίες από Guardian