Μαλαισία: Απειλές και σεξουαλική επίθεση σε transgender επιχειρηματία επειδή φόρεσε χιτζάμπ

Άσυλο στην Αυστραλία για την transgender επιχειρηματία μετά από απειλές και σεξουαλική επίθεση επειδή φόρεσε χιτζάμπ Facebook Twitter
Instagram
0

Η Nur Sajat, μια transgender προσωπικότητα των social media και επιχειρηματίας διέφυγε από τη Μαλαισία, μετά από σεξουαλική επίθεση, που φέρεται να δέχτηκε από τη θρησκευτική αστυνομία.

Οι ισλαμικές αρχές την απείλησαν με φυλάκιση επειδή φορούσε γυναικεία ρούχα σε μια θρησκευτική εκδήλωση ενώ την προειδοποίησαν ότι θα την βάλουν σε στρατόπεδο «αποκατάστασης για να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο».

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα ως μουσουλμάνα και έτσι με έμαθαν να κάνω πράγματα με τον ισλαμικό τρόπο», λέει η Sajat σε συνέντευξή της στους New York Times.

Εκεί αφηγήθηκε την τρομακτική της εμπειρία. Η Sajat ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια κλήση από την θρησκευτική αστυνομία της πολιτείας Selangor, όπου εδρεύει η επιχείρησή της, τον Ιανουάριο.

Όταν βρέθηκε στο τμήμα, ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες την κλώτσησαν, την έδεσαν και της έπιασαν το στήθος. Ήταν την ίδια μέρα που συνελήφθη και κατηγορήθηκε επίσημα σε δικαστήριο στη Μαλαισία για τον νόμο της Σαρίας.

Η Sajar εξήγησε ότι η μητέρα της, που είδε την επίθεση, απευθύνθηκε σε αστυνομικό για το περιστατικό αλλά εκείνος της είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καθώς αντιλαμβάνονται την Sajat ως άντρα.

Σύμφωνα με τους New York Times την επίθεση επιβεβαίωσε και ένας ακόμα ακτιβιστής που μίλησε στη μητέρα της Sajat.

«Νομίζουν ότι είναι δικαιολογημένο να αγγίζουν τα ιδιωτικά μου μέρη και το στήθος μου επειδή με αντιλαμβάνονται ως άντρα», είπε η Sajat. «Δεν μου φέρθηκαν με καμία συμπόνια ή ανθρωπιά».

Μετά το περιστατικό έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Οι τοπικές αρχές στη Μαλαισία δήλωσαν ότι ένας αξιωματικός του θρησκευτικού τμήματος κλήθηκε να δώσει κατάθεση ωστόσο δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια και το τμήμα αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά στους New York Times.

Η Sajat είπε ότι πλέον, αφού έλαβε άσυλο από την Αυστραλία, μπορεί να είναι ο πραγματικός της εαυτός.

«Ένιωθα παγιδευμένη στη χώρα μου, όπου γεννήθηκα, λόγω των νόμων εκεί που με ποινικοποιούν και με θεωρούν άντρα», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ένιωθε πως η περίπτωσή της είχε συμβάλλει για να αποσπάσουν οι αρχές την προσοχή του κόσμου από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη Μαλαισία, καθώς «προκαλούσε αίσθηση εξαιτίας της παρουσίας μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ήμουν παγιδευμένη και εγκλωβισμένη στη Μαλαισία λόγω της Σαρία», είπε. «Η ίδια μου η ύπαρξη αμφισβητήθηκε».

«Αλλά είμαι απόλυτα σταθερή στην ταυτότητά μου ως γυναίκα. Αυτή είμαι» συμπλήρωσε.

Η επιχειρηματίας καλλυντικών εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιανουάριο αφού κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου της Σαρία, επειδή φόρεσε ένα φόρεμα και χιτζάμπ σε μια θρησκευτική εκδήλωση το 2018. Αντιμετωπίζει έως και τρία χρόνια φυλάκιση στη Μαλαισία για «περιφρόνηση» του Ισλάμ.

Η Washington Post ανέφερε ότι η Sajat συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου από την αστυνομία της Ταϊλάνδης για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ένας αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία απέλασής της.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ασίας, δήλωσε στη South China Morning Post ότι η Sajat είχε λάβει άσυλο αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει σε ποια χώρα.

Όμως η ίδια η Sajat ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18 Οκτωβρίου) ότι διέφυγε στην Αυστραλία και τώρα πλέον δεν απειλείται με φυλάκιση.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της Μαλαισίας αντιμετωπίζουν συστηματικά διακρίσεις σύμφωνα με τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους της χώρας που τιμωρούν κάθε μορφή «σαρκικής συναναστροφής που αντιτίθεται στην τάξη της φύσης» με μαστίγωμα και ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια.

Η πρόταση για αλλαγές στον ποινικό κώδικα ωστόσο, θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα πιο σκληρό και να τιμωρεί όποιον θεωρείται ότι «προωθεί» τον τρόπο ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και εκείνους που «προσβάλλουν» το Ισλάμ.

Με πληροφορίες των NewYorkTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM